Σημαντικές αλλαγές στη διατροφή και τις δαπάνες των νοικοκυριών στην Ελλάδα καταδεικνύει πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα διατροφής το 2024. Η κατανάλωση και οι δαπάνες έχουν υποστεί σημαντικές μεταβολές τα τελευταία 15 χρόνια.
Συγκριτικά, η ετήσια δαπάνη ανά κάτοικο για προϊόντα παντοπωλείου το 2023 ανήλθε σε 2,144 ευρώ, αυξημένη κατά 3,37% σε σχέση με το 2022 και κατά 10,69% σε σχέση με το 2009, όταν ξεκίνησε η πρώτη δημοσιονομική κρίση. Αξιοσημείωτο είναι ότι η συνολική δαπάνη των Ελλήνων για είδη παντοπωλείου το 2023 ανήλθε σε 21,6 δισ. ευρώ, συγκριτικά με 22,1 δισ. ευρώ το 2009. Οι δαπάνες αυτές αφορούν μόνο τα είδη παντοπωλείου και αποκλείουν κατηγορίες όπως η εστίαση και ο τουρισμός.
Η ανάλυση της έρευνας επικεντρώνεται στις μεταβολές στη χρηματική δαπάνη ανά κατηγορία και στις ποσότητες που αγοράζονται. Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση στη δαπάνη για βασικές πηγές υδατανθράκων, όπως ψωμί και ζυμαρικά, με αύξηση 10% το 2023 σε σχέση με το 2022 και 23% σε σχέση με το 2009. Αντίθετα, οι πηγές πρωτεΐνης, όπως το μοσχαρίσιο κρέας, παρουσίασαν μείωση κατά 13%, αν και το 2023 καταγράφηκε αύξηση κατά 6%.
Στον τομέα των γαλακτοκομικών, η τάση δείχνει μείωση στην κατανάλωση του πλήρους γάλακτος κατά 42%. Σημαντική είναι και η μείωση στην κατανάλωση ελαιόλαδου κατά 35% σε ετήσια βάση, συνδεόμενη με τις αυξήσεις τιμών. Η έρευνα δείχνει επίσης μείωση κατά 11% στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, γεγονός ανησυχητικό για τη μεσογειακή διατροφή.
Όσον αφορά άλλες αγορές, η αύξηση των ενοικίων κατά 16% και η αύξηση των τιμών ηλεκτρισμού κατά 74% σε σχέση με το 2009 δείχνουν τις διαρκείς πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Παράλληλα, σημαντική είναι η αύξηση της δαπάνης για εστίαση κατά 40% το 2023 σε σύγκριση με το 2022.
Συνολικά, η έρευνα του ΙΕΛΚΑ υπογραμμίζει τις σημαντικές μεταβολές στις διατροφικές συνήθειες και τις δαπάνες των Ελλήνων, καθώς οι επιπτώσεις των αυξήσεων των τιμών και οι αλλαγές στις διατροφικές προτιμήσεις επηρεάζουν το πώς τρέφονται και ξοδεύουν. Πηγή: news.gr