Η ζήτηση για κατοικία έχει αυξηθεί σημαντικά, προκαλώντας ανοδική τάση στις τιμές των ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το β’ τρίμηνο του 2024, οι τιμές των διαμερισμάτων ανέβηκαν κατά 9,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, ενώ η αύξηση πέρυσι ήταν 13,8%. Στα νέα διαμερίσματα (έως 5 έτη) η αύξηση ανήλθε σε 10,7%, σε αντίθεση με 8,3% για τα παλαιότερα (άνω των 5 ετών).
Η χαμηλή προσφορά ακινήτων και οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές αναδεικνύουν την ανάγκη για παρέμβαση. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξετάζει προτάσεις για “πάγωμα” των αντικειμενικών τιμών, τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο, με σκοπό τη στήριξη της αγοράς και την ανακούφιση των πολιτών από το οξύ στεγαστικό πρόβλημα.
Η ανάλυση δείχνει ότι η αύξηση των τιμών του β’ τριμήνου του 2024 κατά γεωγραφική περιοχή είναι 9,1% στην Αθήνα, 12,1% στη Θεσσαλονίκη, 7,3% στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις και 10,4% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το σύνολο του 2023, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 13,8%, 16,5%, 14,9% και 11,6% αντίστοιχα. Επίσης, οι τιμές σε πανελλαδικό επίπεδο παραμένουν ελαφρώς χαμηλότερες από το ρεκόρ του 2008.
Επιπρόσθετα, στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνονται οι αναστολές του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και του φόρου υπεραξίας, με στόχο να ενισχυθεί περαιτέρω η αγορά. Η αναστολή του 2019 είχε θετική επίδραση στις αγοραπωλησίες και την οικοδόμηση νέων ακινήτων.
Από το 2017, όταν άρχισε η ανάκαμψη της αγοράς, οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 69% σε εθνικό επίπεδο, φθάνοντας σε 88% στην Αττική και 78% στη Θεσσαλονίκη.
Μια νέα αύξηση στις αντικειμενικές αξίες τώρα θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο ράλι τιμών, επιδεινώνοντας περαιτέρω την στεγαστική κρίση. Εάν εγκριθούν οι προτάσεις για “πάγωμα”, αυτό θα αποτελέσει ένα ακόμα μέτρο, σε συνέχειες του “στεγαστικού πακέτου” που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.
Πηγή: news.gr