Αναμόρφωση της Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα μέσω Νέων Μέτρων Στήριξης[embed]https://www.youtube.com/watch?v=N2VIwcCLR2U[/embed]

Αναμόρφωση της Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα μέσω Νέων Μέτρων Στήριξης[embed]https://www.youtube.com/watch?v=N2VIwcCLR2U[/embed]

Το υπουργείο Ανάπτυξης προγραμματίζει νέες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη ενός καινούργιου παραγωγικού μοντέλου για την Ελλάδα, εστιάζοντας στη μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, καθώς και στη σύγκλιση των εισοδημάτων με το ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως δήλωσε ο υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στο πλαίσιο αυτού του νέου μοντέλου, ανακοίνωσε αυξημένα φορολογικά κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη, συνολικού κόστους 40 εκατ. ευρώ, και ότι θα παρέχεται Golden Visa για επενδύσεις 250.000 ευρώ σε startups από 1η Ιανουαρίου 2025. Επίσης, το κίνητρο για εμπορική εκμετάλλευση πατεντών επεκτείνεται, με 10% μείωση του φόρου εισοδήματος για επτά χρόνια επιπλέον της απαλλαγής τριετίας.

Ο υπουργός ανέφερε ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται και στην ενίσχυση του τομέα των συγχωνεύσεων και εξαγορών, με τη μείωση του κατώτατου ορίου κεφαλαίου της νέας εταιρείας, που προκύπτει από αυτές τις διαδικασίες, σε 100.000 ευρώ, προκειμένου να εξασφαλιστεί φορολογική απαλλαγή 30% επί των κερδών. Επίσης, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μεταφέρουν φορολογικές ζημίες, με ετήσιο κόστος 40 εκατ. ευρώ για το κράτος.

Παράλληλα, θα υπάρχουν προσαυξανόμενα ποσοστά έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα για δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας. Ειδικότερα, οι ΜμΕ που συνεργάζονται με ερευνητικά κέντρα ή startups θα έχουν ποσοστό έκπτωσης 250%, που φτάνει το 315% αν υπερβαίνουν τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών.

Επιπλέον, συνεχίζεται η προσπάθεια περιορισμού της γραφειοκρατίας με την κατάργηση συγκεκριμένων διαδικασιών, που περιλαμβάνουν την πιστοποίηση έργων έρευνας και τροποποιήσεις αδειών εξαγωγών. Ο υπουργός τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με άλλα υπουργεία για την υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας, θα εγκριθούν χρηματοδοτήσεις ύψους 170 εκατ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς και η υλοποίηση προγραμμάτων ψηφιακής μετάβασης και αναβάθμισης βιομηχανικών πάρκων. Οι δράσεις αυτές στοχεύουν στην προώθηση του πράσινου μετασχηματισμού της οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ανέφερε τους άξονες των μέτρων για τον πρωτογενή τομέα, με κεντρικό στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση της εγχώριας παραγωγής. Υπογράμμισε τη σημασία της υποκατάστασης εισαγωγών με εγχώρια προϊόντα και της δημιουργίας θέσεων εργασίας στον τομέα.

Οι προτάσεις του υπουργείου στοχεύουν στην ενίσχυση των εξαγωγών και στο rebranding των ελληνικών προϊόντων, ενθαρρύνοντας την παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Πηγή: news.gr