Η Ανάπτυξη της Ελλάδας ως Κεντρικός Ενεργειακός Κόμβος στην Ευρώπη

Η Ανάπτυξη της Ελλάδας ως Κεντρικός Ενεργειακός Κόμβος στην Ευρώπη



Ο Κάθετος Διάδρομος φυσικού αερίου τοποθετεί την Ελλάδα και την Ευρώπη σε μια ηγετική θέση, σύμφωνα με τον Τζέφρι Πάιατ, βοηθό υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σε συνέντευξή του, ο Πάιατ επισήμανε τη σημασία αυτού του έργου για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Χαρακτήρισε τον Κάθετο Διάδρομο ως θεμέλιο για την οικοδόμηση ενεργειακής ασφάλειας από τα Δυτικά Βαλκάνια έως την Ουκρανία και υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών μεταφοράς φυσικού αερίου, προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική επιβάρυνση από ξεχωριστά τιμολόγια.

Ο ρόλος της Ελλάδας στην ενεργειακή μετάβαση έχει γίνει καθοριστικός, όπως τόνισε ο Πάιατ, με σημαντική ανάπτυξη στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Εκτίμησε ότι το μήνυμα σχετικά με την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να αναλάβει ηγετικό ρόλο είναι σαφές, και διαπίστωσε ότι η Ελλάδα έχει μεταμορφωθεί σε βασικό ενεργειακό κόμβο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ΝΑ Ευρώπη.

Αναφερόμενος στην παρουσία των αμερικανικών εταιρειών LNG στο RePowerEU, ο Πάιατ υπογράμμισε ότι η επιλογή της Αθήνας για τη διεξαγωγή της συνάντησης δείχνει τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ποικιλομορφία. Σημείωσε την ανάγκη πλήρους αποσύνδεσης από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό, τόσο από την πλευρά της ΕΕ όσο και από τις δηλώσεις άλλων αξιωματούχων.

Ο Πάιατ μετέφερε και τις απόψεις του Άλμπερτ Μπουρλά, διευθύνοντα συμβούλου της Pfizer, σχετικά με τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, επισημαίνοντας τον μετασχηματισμό της φήμης της χώρας σε “ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας”. Οι θετικές αφηγήσεις, όπως αυτή της Pfizer, είναι καθοριστικές για την προσέλκυση επενδυτών.

Αναφορικά με τις προοπτικές ενίσχυσης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ο Πάιατ τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης του ψηφιακού οικοσυστήματος και των επενδύσεων από μεγάλες εταιρείες, όπως η Microsoft. Υπογράμμισε τη συνέργεια της ψηφιακής ατζέντας με τη στρατηγική για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σημαντική αναφορά έγινε και στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο ο Πάιατ χαρακτήρισε μετασχηματιστικό για τη γεωγραφία της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή. Η εμπορική λειτουργία του FSRU έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει την ενεργειακή ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ η συμμετοχή της Βουλγαρίας και άλλων χωρών υποδεικνύει την κατεύθυνση της περιφερειακής συνεργασίας.

Η Ελλάδα πλέον απολαμβάνει αναγνώριση ως ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της ενέργειας, με την παρουσία τριών σημαντικών ηγετών στην περιοχή να συναντώνται και να προωθούν τη συνεργασία.

Πηγή: news.gr