Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε πρόσφατες δηλώσεις του στην Ουάσιγκτον, τόνισε τη σημασία της δημοσιονομικής σύνεσης και της φιλοεπενδυτικής πολιτικής για τη μείωση του δημοσίου χρέους. Αυτές οι τοποθετήσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο, η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει να μειώσει το χρέος από 162% του ΑΕΠ το 2024 σε 149% το 2025 και 133,4% το 2028. Εφόσον συνεχιστεί η πτωτική αυτή πορεία, το ελληνικό χρέος αναμένεται να είναι χαμηλότερο από το ιταλικό, το οποίο προβλέπεται για το 2027 να διαμορφωθεί στο 137,5% του ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024 κατά 2,2%, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει 2,3%, σημαντικά υψηλότερα από την πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,8% στην ευρωζώνη, που περιλαμβάνει χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία. Ο υπουργός τόνισε τη σημασία διατήρησης πρωτογενών πλεονασμάτων και ενός συνολικού ελλείμματος κοντά στο μηδέν, τονίζοντας ότι η οικονομική βιωσιμότητα είναι κρίσιμη για την αξιοπιστία της κυβέρνησης και της χώρας.
Η πρόωρη αποπληρωμή δανείων που έχει προγραμματιστεί για τα επόμενα τρία χρόνια θα συμβάλλει επίσης στη μείωση του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ. Αντιμετωπίζοντας ερωτήσεις για μισθολογικές αυξήσεις, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να ικανοποιεί τα αιτήματα, υπό τον όρο ότι αυτά δεν θέτουν σε κίνδυνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τους στόχους της ελληνικής οικονομίας.
Πηγή: news.gr