Ο προϋπολογισμός του 2025 και οι στρατηγικές ανάπτυξης χωρίς νέους φόρους

Ο προϋπολογισμός του 2025 και οι στρατηγικές ανάπτυξης χωρίς νέους φόρους



Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι δεν θα υπάρξει επιβολή νέων φόρων, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025 που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα. Η αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα επιτευχθεί μέσω τριών βασικών παραγόντων: της ανάπτυξης, της μείωσης της φοροδιαφυγής και της αύξησης του εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους. Το κράτος αναμένει πρόσθετα έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ, χωρίς την επιβολή νέων φόρων.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εκτιμά ότι τα συνολικά φορολογικά έσοδα θα φτάσουν τα 68,7 δισ. ευρώ για το 2025, σημειώνοντας αύξηση 3,7% σε σύγκριση με το 2024. Το προσχέδιο αναφέρει πως τα έσοδα θα προκύψουν από την αναβίωση της οικονομίας και τη μείωση της φοροδιαφυγής, με στόχο τη σταδιακή μείωση του κενού ΦΠΑ στο 9% μέχρι το 2026.

Οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025 αναμένονται να φτάσουν τα 80,562 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 4,344 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2024. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στην επιτάχυνση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και στην ενίσχυση του ΕΣΥ και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού θα φτάσουν τα 74,612 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,4% σε σύγκριση με το 2024. Τα έσοδα από φόρους αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής: Ο φόρος εισοδήματος θα φτάσει τα 24,941 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών θα ανέλθουν σε 37,798 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες για μεταβιβάσεις σε φορείς αναμένονται στα 34,203 δισ. ευρώ, αυξημένες λόγω των ενισχύσεων στον τομέα της υγείας.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θέτει πάντως και προειδοποιήσεις. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την επίτευξη των οικονομικών στόχων, με πηγές αστάθειας να περιλαμβάνουν τις διεθνείς οικονομικές συνθήκες και τις τιμές των καυσίμων. Παρά τις προκλήσεις, οι κρατικές αρχές επισημαίνουν την προσήλωσή τους στη στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων, μέσω μέτρων που σχετίζονται με το στεγαστικό και το δημογραφικό πρόβλημα.

Πηγή: news.gr