Η ελληνική οικονομία αναμένεται να ξεκινήσει το 2025 κάτω από καλύτερες συνθήκες, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό αναμένεται να φθάσει κοντά στο 2,5% του ΑΕΠ, υψηλότερα από την αρχική πρόβλεψη του 2,1% του ΑΕΠ. Αυτή η θετική πορεία θα προέλθει κυρίως από την αύξηση των φορολογικών εσόδων, χάρη σε μέτρα όπως η εφαρμογή τεκμηρίων φορολόγησης, το MyData, και τη δράση κατά του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, καθώς και από τις εισπράξεις λόγω ανατιμήσεων σε καύσιμα και τρόφιμα.
Οι προσδοκίες για το πρωτογενές πλεόνασμα θα καταγραφούν στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό και Διαρθρωτικό Πρόγραμμα για την περίοδο 2025-2028, που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες κατά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Ωστόσο, οι επιπλέον εισπράξεις εσόδων, παρά τις θετικές επιδόσεις, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κοινωνικές παρεμβάσεις λόγω των περιορισμών στις δαπάνες, με τα υπερπλεονάσματα να κατευθύνονται προς την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
Ανάλογα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Ιούνιο, οι δαπάνες θα μπορούν να αυξηθούν κατά 3% το 2025, 3,2% το 2026, 3,1% το 2027 και 3% το 2028. Ένα σημαντικό στοιχείο του νέου Μεσοπρόθεσμου είναι ότι θα είναι δεσμευτικό έως το 2028, χωρίς δυνατότητα αναθεώρησης των παραδοχών για τις δαπάνες, ανεξάρτητα από τυχόν μεταβολές στο ΑΕΠ ή τα πλεονάσματα.
Μοναδικές εξαιρέσεις από αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο θα είναι οι έκτακτες δαπάνες για αποζημιώσεις λόγω μεγάλων θεομηνιών και οι αμυντικές δαπάνες, οι οποίες θα αξιολογούνται για την αναγκαιότητά τους. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει ήδη θέσει στο στόχαστρό της χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία για τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.
Στο μεταξύ, προγραμματίζεται η νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 8 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο, με το θέμα να συζητείται στο πρώτο Eurogroup του Σεπτεμβρίου. Επίσης, ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να υποβάλει αίτημα στον ESM για την εξαγορά να καλυφθεί εν μέρει από το “μαξιλάρι” των διαθεσίμων των 15,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται η πρόωρη αποπληρωμή δόσεων δανείων ύψους 2,645 δισ. ευρώ για τα έτη 2026, 2027 και 2028, με τον συνολικό στόχο του προγράμματος να είναι η μείωση του δημόσιου χρέους και η απελευθέρωση πόρων για την ανάπτυξη.
Πηγή: news.gr