Νέα στροφή 180 μοιρών πραγματοποίησε, το μεσημέρι της Παρασκευής, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ατζέντα του οποίου βρίσκονται οι τουρκικές προκλήσεις.

Το τουρκικό πλοίο, το οποίο πλέει από το μεσημέρι της Πέμπτης εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πλησίασε το όριο του 28ου μεσημβρινού, έκανε στροφή 180 μοιρών και συνεχίζει την πορεία του εντός της περιοχής της Navtex που έχει εκδώσει η Τουρκία

Το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύεται από πλοία του τουρκικού πολεμικού στόλου, τα οποία παρακολουθούνται από τα ελληνικά πολεμικά σκάφη.

Όπως διακρίνεται στο σύστημα εντοπισμού πλοίων marinetraffic, το Oruc Reis έκανε στροφή 180 μοιρών και πλέον κινείται δυτικά.

Η πορεία του Oruc Reis σύμφωνα με το marinetraffic

Εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν – Τσαβούσογλου

Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω νέων απειλών που εκτόξευσε νωρίτερα κατά της Ελλάδας ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να επιτίθεται κατά του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία θα ανταποδώσει» είναι το μήνυμα που έστειλε ο Ερντογάν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις προσευχές της Παρασκευής συντηρώντας την προπαγάνδα ανέφερε ότι η τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις», που συνοδεύει το «Oruc Reis» «έδωσε την αναγκαία απάντηση σε μια επίθεση από ελληνικά πλοία την Πέμπτη. Εάν αυτό συνεχιστεί, θα λάβουν έμπρακτα την απάντηση».

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο ίδιο μήκος κύματος.

«Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να προκαλεί το Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο, όπως έκανε στο παρελθόν, διαφορετικά θα πάρει απάντηση» είπε.

Κάλεσε επίσης την ΕΕ να μην «παραχαϊδεύει» πια την Ελλάδα κι αντιθέτως να υποστηρίξει τη διπλωματία και την κοινή λογική.

Πηγή: tovima.gr