Καθώς δυτικοί σύμμαχοι έχουν ετοιμάσει τα απαραίτητα εκπαιδευτικά προγράμματα, η Ουκρανία σχεδιάζει να στείλει «αρκετές δεκάδες» πιλότους μαχητικών για να εκπαιδευτούν στα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροπλάνα F-16, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ.

«Γίνονται τα πάντα για να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Ιχνάτ στην ουκρανική δημόσια τηλεόραση, προσθέτοντας πως οι πιλότοι που θα επιλεγούν για την εκπαίδευση θα έχουν πολεμική εμπειρία.

«Δεν είναι εκπαίδευση, είναι επανεκπαίδευση», δήλωσε ο Ιχνάτ.

Η Ουκρανία, η οποία έχει εξαπολύσει μια από μακρού αναμενόμενη αντεπίθεση, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι χρειάζεται νέα δυτικά αεροσκάφη για να απαντήσει με επιτυχία στην αεροπορική κυριαρχία της Ρωσίας.

Ολλανδία και Δανία ηγούνται των προσπαθειών ενός διεθνούς συνασπισμού για την Ουκρανία

Η Ολλανδία και η Δανία, χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ηγούνται των προσπαθειών ενός διεθνούς συνασπισμού για την εκπαίδευση πιλότων και προσωπικού υποστήριξης, για τη συντήρηση αεροσκαφών και τελικά για την προμήθεια των F-16 στην Ουκρανία.

Η ολλανδή υπουργός Άμυνας Κάισα Ολόνγκρεν δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο Ρόιτερς πως η εκπαίδευση ουκρανών πιλότων στα F-16 θα μπορούσε να αρχίσει αυτό το καλοκαίρι.

Η ίδια πρόσθεσε πως ο στόχος είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα να είναι πλήρως επιχειρησιακό μέσα σε διάστημα έξι μηνών. Η Δανία, όπου υπάρχουν προσομοιωτές πτήσεις, είναι πιθανό να φιλοξενήσει το πρόγραμμα.

Δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση σχετικά με το αίτημα του Κιέβου για δεκάδες F-16, δήλωσε η Ολόνγκρεν. Η ίδια πρόσθεσε πως στο υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα περληφθεί το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ενώ η Γαλλία και η Βρετανία έχουν προσφέρει βοήθεια.

Πηγή: tovima.gr