Ο ρωσικός στρατός οπισθοχωρεί σε πολλά τμήματα της νότιας και της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της οργάνωσης μισθοφόρων Wagner, αντικρούοντας τις διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου ότι η αντεπίθεση του Κιέβου είναι αποτυχημένη.

«Ο (ρωσικός) στρατός υποχωρεί σε περιοχές της Ζαπορίζια και της Χερσώνας (νότια), οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πιέζουν», δήλωσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στο Telegram από την υπηρεσία Τύπου του.

«Το ίδιο γίνεται στο Μπαχμούτ, ο εχθρός θα διεισδύσει ολοένα και πιο βαθιά στην άμυνά μας», δήλωσε ο ίδιος, αναφερόμενος σε μια πόλη στα ανατολικά που οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει αλλά όπου οι Ουκρανοί δηλώνουν ότι έχουν προχωρήσει στις πτέρυγες του μετώπου αυτές τις τελευταίες εβδομάδες.

«Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, δεν υπάρχουν στρατιωτικές επιτυχίες» της Μόσχας, δήλωσε ο Πριγκόζιν, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι στρατιώτες «πνίγονται στο αίμα τους», εννοώντας ότι υφίστανται βαριές απώλειες.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Wagner, που δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν από ανεξάρτητη πηγή, αντικρούουν σε κάθε περίπτωση αυτές του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού του για την Άμυνα Σεργκέι Σοϊγκού ότι ο ρωσικός στρατός «απωθεί» όλες τις ουκρανικές επιθέσεις.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Πούτιν επαναλαμβάνει ότι η ουκρανική αντεπίθεση είναι αποτυχία και ότι οι δυνάμεις του Κιέβου υφίστανται σχεδόν «καταστροφικές» απώλειες. Χθες, ο Σοϊγκού δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός «ανασυντάσσεται» αφού απέτυχε να διεισδύσει στην ρωσική άμυνα.

Ο Πριγκόζιν χαρακτήρισε «τεράστια απάτη» τις δηλώσεις νίκης του Ρώσου υπουργού Άμυνας, κατηγορώντας το γενικό επιτελείο ότι «αποκρύπτει» τις δυσκολίες και τις ρωσικές απώλειες στο πεδίο.

Σε μια ένδειξη ότι η ουκρανική αντεπίθεση σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται πολύ στα σοβαρά από τη Μόσχα, ο Πούτιν μίλησε σε πολλές περιπτώσεις μέσα σε λίγες μέρες για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, ενώ έτεινε τους τελευταίους μήνες να μην σχολιάζει με λεπτομέρειες ό,τι συνέβαινε.

Ενώ πολλοί διαφωνούντες αλλά και απλοί Ρώσοι βρίσκονται στη φυλακή για την κριτική που άσκησαν κατά του πολέμου στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της Wagner αμφισβήτησε εκ νέου σήμερα τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησε η στρατιωτική επέμβαση. «Ο πόλεμος ήταν απαραίτητος προκειμένου να πάρει προαγωγή μια ομάδα από μπάσταρδους», δήλωσε, κατηγορώντας επίσης τους Ρώσους «ολιγάρχες» που έχουν «ανάγκη τον πόλεμο».

Πηγή: tovima.gr