Σε μείωση των προβλέψεων τους για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2023, προχώρησαν οι οικονομολόγοι της Barclays καθώς θεωρούν απίθανο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο υψηλός πληθωρισμός.

Με τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών να παραμένει στο κάδρο, η τράπεζα αναμένει το επόμενο έτος να είναι ένα από τα πιο δύσκολα των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών για την παγκόσμια οικονομία.

Διαβάστε επίσης: Πόσο χειρότερα μπορεί να πάει η Παγκόσμια Οικονομία; – Οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών

Το 2022 θα φαντάζει εξαιρετικό

Οι αναλυτές προβλέπουν παγκόσμια ανάπτυξη 1,7% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις τον Σεπτέμβριο για 2,2%.

Με εξαίρεση την αγορά κατοικίας, που έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα, τα υπόλοιπα τμήματα της οικονομίας δεν έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα αλλά αυτό πιθανότατα θα αλλάξει το επόμενο έτος.

Οι φόβοι για ύφεση έχουν κυριεύσει τους επενδυτές, καθώς οι κεντρικές τράπεζες ολοένα και συσφίγγουν τη νομισματική τους πολιτική για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις, η ενεργειακή κρίση και η αυστηρή πολιτική της Κίνας για μηδενικό covid αποτελούν τα τρία σημαντικότερα «αγκάθια» για την οικονομία.

Η Barclays αναμένει ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα συρρικνωθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, με την ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωζώνη να ξεκινά το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2022 αντίστοιχα.

Για τις ΗΠΑ, η Barclays προβλέπει μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 0,1% το 2023.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΠΟΕ

Η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ngozi Okonjo-Iweala προειδοποίησε την Τετάρτη ότι αρκετές μεγάλες οικονομίες αντιμετωπίζουν πραγματικό κίνδυνο να διολισθήσουν σε ύφεση, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αύξηση του κόστους τροφίμων και καυσίμων και η άνοδος του πληθωρισμού θολώνει τις παγκόσμιες προοπτικές.

«Φυσικά, ο αντίκτυπος αυτού μπορεί να είναι αρκετά σημαντικός για τις αναδυόμενες αγορές και τις φτωχές χώρες, που χρειάζονται εξωτερική ζήτηση από τα ανεπτυγμένα κράτη για να ανακάμψουν», δήλωσε η Iweala στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr