Το φθινοπωρινό πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας βρίσκεται επί τάπητος στις συσκέψεις της κυβέρνησης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ικανό ανάχωμα στην απειλή της πανδημίας.

Η βαριά σκιά που απλώνεται σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω και της νέας έξαρσης των κρουσμάτων, οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών στην απόφαση παράτασης αρκετών υφιστάμενων μέτρων, όπως των αναστολών συμβάσεων και των επιδομάτων ανεργίας, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί, παράλληλα, μία νέα δέσμη στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων με φορελαφρύνσεις και μείωση εισφορών.

Οπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (ΑΝΤ1), η κυβέρνηση εξετάζει ένα πλαίσιο είτε επέκτασης υφιστάμενων μέτρων είτε θέσπισης νέων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Τόνισε ότι η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά, αλλά η κυβέρνηση θα στηρίξει όλους όσοι έχουν υποστεί οικονομική ζημία από την πανδημία. Αναφερόμενος στα μέτρα, ο Πέτσας σημείωσε ότι οι αναστολές εργασίας θα επεκταθούν για όσο διάστημα χρειαστεί. Αποκάλυψε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη φετινή ομιλία του στις παραγωγικές τάξεις στη Θεσσαλονίκη θα ανακοινώσει ένα νέο πακέτο μέτρων με μειώσεις φόρων και εισφορών.

Για τις καθυστερήσεις στις καταβολές του Ιουλίου, ο Πέτσας διευκρίνισε ότι έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες για να δηλώσουν οι εργοδότες τους εργαζομένους τους για τον μήνα Ιούλιο έως τις 24 Αυγούστου και η καταβολή θα γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας.

H «Γέφυρα»

Στο πλέγμα των παρεμβάσεων, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, είναι η στοχευμένη επέκταση του προγράμματος «Γέφυρα» για τους εποχικούς υπαλλήλους, ενώ στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η επιμήκυνση των αναστολών συμβάσεων εργασίας, η παράταση των επιδομάτων των 534 ευρώ, η παράταση της επιδότησης μισθών και εισφορών, η στήριξη των εποχικών εργαζομένων, η χρονική επέκταση της μείωσης ενοικίου 40%, αλλά και η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται ένας νέος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ η κυβέρνηση από το φθινόπωρο αναμένεται να εξαγγείλει παρεμβάσεις – με ισχύ το 2021 – που θα αφορά φοροελαφρύνσεις, ύψους περί τα 2 δισ. ευρώ. Σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή η αγορά έχει ενισχυθεί με περίπου 1,8 δισ. ευρώ από τις πρώτες φάσεις, ενώ η τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του Αυγούστου, με στόχο να διατεθούν πόροι περί το 1 δισ. ευρώ.

Aπό το πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ΙΙ ενισχύθηκαν περισσότερες από 19.000 επιχειρήσεις στα νησιά με ποσό πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στο τραπέζι είναι η επέκταση της μείωσης κατά 40% των ενοικίων για όσους πλήττονται και η μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση από το φθινόπωρο αναμένεται να εξαγγείλει παρεμβάσεις – με ισχύ το 2021 – που θα αφορά φοροελαφρύνσεις, ύψους περί τα 2 δισ. ευρώ. Στο υπό εξέταση πακέτο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης (30%), η μείωση του τέλους επιτηδεύματος (50%), η μείωση του ΕΝΦΙΑ (8/10%) και φυσικά η στήριξη της μισθωτής εργασίας. Ανάμεσα στις προτεραιότητες είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την τόνωση της απασχόλησης και τη μείωση της αδήλωτης εργασίας.

Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα είναι οι παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, με τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, να εντάσσονται στο συνολικό εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εξάλλου, η πανδημία έβαλε στον πάγο την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά περίπου 1,2 ποσοστιαίες μονάδες το 2020, το οποίο μετατίθεται, ενδεχομένως για το 2021.

Πηγή: tovima.gr