Το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι έτοιμοι να προσέλθει σε διάλογο με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα αποσύρει το Oruc Reis μαζί με τα τουρκικά πολεμικά πλοία από την θαλάσσια περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex μετέφερε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Γερμανίδα ομόλογό του.

Η παρούσα κατάσταση προκαλεί συνθήκες ατυχήματος

Έχουμε την ετοιμότητα να συζητήσουμε με γείτονές μας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, υπό την προϋπόθεση να αποσυρθούν άμεσα τα τουρκικά πολεμικά πλοία και το ερευνητικό σκάφος από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τόνισε ο υπουργός Άμυνας -σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ελληνικού υπουργείου Άμυνας.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κραμπ – Καρενμπάουερ περιορίστηκε απλώς να συμμεριστεί την εκτίμηση του Έλληνα Υπουργού ότι η παρούσα κατάσταση προκαλεί συνθήκες ατυχήματος, όπως προκύπτει από την ίδια ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πως θα αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια περαιτέρω κλιμάκωσης και να υπάρξει εκτόνωση της έντασης προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για διάλογο.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ελληνικού υπουργείου Άμυνας έχει ως εξής:

«O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε σήμερα, Τρίτη 18 Αυγούστου 2020, με την Υπουργό Άμυνας της Γερμανίας κ. Αννεγκρέτ Κράμπ – Καρενμπάουερ (Annegret Kramp – Karrenbauer), με την οποία συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ο Υπουργός ενημέρωσε αναλυτικά τη Γερμανίδα ομόλογό του για τις εξελίξεις και υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου, τόσο της Ε.Ε., όσο και της Γερμανικής Προεδρίας, προκειμένου να αποκατασταθεί το περιβάλλον ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε επίσης ότι έχουμε την ετοιμότητα να συζητήσουμε με γείτονές μας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, υπό την προϋπόθεση να αποσυρθούν άμεσα τα τουρκικά πολεμικά πλοία και το ερευνητικό σκάφος από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η κ. Κράμπ – Καρενμπάουερ συμμερίσθηκε την εκτίμηση του Έλληνα Υπουργού ότι η παρούσα κατάσταση προκαλεί συνθήκες ατυχήματος και, συνεπώς, πρέπει να διασφαλισθεί ότι θα αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια περαιτέρω κλιμάκωσης και θα υπάρξει εκτόνωση ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για διάλογο.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε, επίσης, ότι θα ενημερώσει τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις εξελίξεις, στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, στις 26 Αυγούστου 2020».

Πηγή: tovima.gr