Τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην τελετή έναρξης του συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ το οποίο διεξάγεται από 17 έως 19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υποδεχόμενους τους υψηλούς προσκεκλημένους υπογράμμισε τους «εξαιρετικά στενούς δεσμούς των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και της Ελλάδας».

Ο υπουργός Άμυνας επεσήμανε ότι «πάντοτε το ΝΑΤΟ προωθεί τη δημοκρατία, την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και πέρα από τα σύνορα των κρατών – μελών του» και αναφέρθηκε στην επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 λέγοντας ότι «χρωστάμε στους προγόνους μας που πολέμησαν με αποφασιστικότητα, για να ζούμε σήμερα σε ένα σύγχρονο κράτος όπως η Ελλάδα».

Το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει σήμερα «σημαντικές προκλήσεις που απειλούν τη σταθερότητα όπως είναι η ενεργειακή ασφάλεια και η παράνομη μετανάστευση» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και συμπλήρωσε ότι «σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, για να προωθήσουμε τη δημοκρατία, το διάλογο, την ειρήνη».

Το ΝΑΤΟ να ορίσει μια μακρόπνοη ατζέντα

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, απαρίθμησε ως τα δύο σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα για την Ελλάδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο «την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ», ενώ ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα συνεισφέρει στην ετοιμότητα δράσης της Συμμαχίας απέναντι στις απειλές και τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή».

«Ευθύνη μας», είπε ο κ. Πικραμμένος, «είναι η υπεράσπιση των συμμάχων μας και η διατήρηση της ειρήνης […] Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ να ορίσει μια μακρόπνοη ατζέντα».

«Η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας, συνεργασίας και συμφιλίωσης σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον», συνέχισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συμπλήρωσε λέγοντας ότι οι δημοκρατικές αρχές της αρχαίας Ελλάδας αποτελούν «πηγή έμπνευσης για όλο το κόσμο. Οι ίδιες αξίες βρίσκονται στα θεμέλια του ΝΑΤΟ. Μιας συμμαχίας δημοκρατιών, με μοναδικά χαρακτηριστικά που υπηρετούν την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία».

Η Ελλάδα είναι περήφανο μέλος του ΝΑΤΟ

Την προσαρμοστικότητα του ΝΑΤΟ σε ένα έντονα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη ισχύ της Συμμαχίας» ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, καλωσορίζοντας από την πλευρά του, στην Αθήνα τους συμμετέχοντες στο συνέδριο. Στάθηκε, δε, στη χρονική συγκυρία του συνεδρίου, χαρακτηρίζοντας ως τεράστιας σημασίας τις διεθνείς προκλήσεις που καλείται το ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει το προσεχές διάστημα, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Ελλάδα είναι περήφανο μέλος της Συμμαχίας.

«Παρά τις προκλήσεις από την πανδημία στη χώρα μας», είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «το σχέδιο εμβολιασμού λειτούργησε και μπορούμε να διοργανώσουμε το συνέδριο της Στρατιωτικής Επιτροπής». Επισήμανε ακόμη, ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα ισχύσουν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η ισχύς του ΝΑΤΟ προέρχεται από την ποικιλομορφία του

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, ανέφερε ότι η επιτροπή παρέχει «σημαντικές στρατιωτικές πληροφορίες», διαδραματίζοντας καίριο ρόλο αναφορικά με «την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να ανταποκριθεί στις διεθνείς προκλήσεις». Μάλιστα, χρησιμοποίησε ρήση του Ηράκλειτου για να τονίσει ότι «ο κόσμος αλλάζει συνεχώς και πρέπει πάντοτε να είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε».

«Η ισχύς του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε, «προέρχεται από την ποικιλομορφία του» με τις πολιτικές και στρατιωτικές συνεργασίας της συμμαχίας να αφορούν συνολικά 30 χώρες. Για το ρόλο της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, τόνισε ότι «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν ένα σκληρό κρίκο της συμμαχίας».

Το παρών έδωσε και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς. Η τελετή έγινε στον προαύλιο χώρο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, όπου σημαιοφόροι κρατούσαν τις σημαίες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του ύμνου της Συμμαχίας και του ελληνικού εθνικού ύμνου. Οι εργασίες του συνεδρίου αρχίζουν αύριο το πρωί στο ξενοδοχείο Athenaum Intercontinental.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr