«Καμπανάκι» για την ενδοοικογενειακή διασπορά του κορωνοϊού, καθώς και για την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, έκρουσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση για τον ιό.

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι τα τελευταία στοιχεία για την πανδημία δείχνουν ότι είναι επιβαρυμένο το επιδημιολογικό φορτίο και ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά ειδικά στις μεγαλουπόλεις.

Οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού οφείλονται σε ενδοοικογενειακή διασπορά, με τους παθολόγους να λένε ότι νοσηλεύουν ολόκληρες οικογένειες.

«Με την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης, αν ο ιός τρυπώσει στο σπίτι, θα κολλήσουν όλοι», είπε χαρακτηριστικά.

Διαπιστώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά στην ιχνηλάτηση κρουσμάτων σε νέους, πως ανέφεραν ότι βρέθηκαν με φίλους σε υπαίθριο χώρο χωρίς μάσκα.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι δεν χρειάζονται υπερβολές και απομόνωση, αλλά να τηρούνται τα προσωπικά μέτρα προστασίας.

Σημείωσε πως την τελευταία εβδομάδα είχαμε πάνω από 3.000 κρούσματα ημερησίως κατά μέσο όρο, όμως έχουν αυξηθεί και τα τεστ (κατά μέσο όρο γίνονται 50.000 ημερησίως). Ο δείκτης θετικότητας έχει παραμείνει σταθερός τις τελευταίες 20 μέρες και μάλιστα παρουσιάζει μια μικρή μείωση: από το 6,3-,6,4% έχει πέσει στο 6,1%.

Η καθηγήτρια προειδοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε πιο πολλά κρούσματα με τα self test.

Συναγερμός για τη Βόρεια Ελλάδα

Οι περιοχές που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη αύξηση στον επιδημιολογικό φορτίο είναι η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου (Κως, Κάρπαθος, Νάξος, Ρόδος και Λέσβος).

Στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, αλλά δείχνει τάση πτώσης.

Όσον αφορά στα νοσοκομεία,  5.500 συμπολίτες μας νοσηλεύονται με κορωνοϊό και η πληρότητα των εντατικών φτάνει το 85%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr