Είκοσι επτά εργαζόμενοι ανασύρθηκαν νεκροί στα έγκατα χρυσωρυχείου στην περιφέρεια Αρεκίπα στο Περού, όταν ξέσπασε φωτιά, την οποία ακολούθησε έκρηξη σε βάθος 100 μέτρων. Ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί ο ακριβής αριθμός των θυμάτων.

Πρόκειται για τη χειρότερη τραγωδία σε ορυχείο εδώ και δεκαετίες στο Περού, τη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή χρυσού στη Λατινική Αμερική. Εκτιμάται πως η πυρκαγιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα και οι περισσότεροι εργαζόμενοι είτε πέθαναν από ασφυξία ή κάηκαν, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Γιανακίουα, Χάμες Κασκίνο, όπου βρίσκεται το χρυσωρυχείο Λα Εσπεράνσα. «Κατέστη δυνατό να ανασυρθούν τα πτώματα των 27 εργαζομένων», δήλωσε χθες Δευτέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό RPP.

Το βράδυ της Κυριακής σωστικά συνεργεία ανέβασαν στην επιφάνεια  12 πτώματα, όμως η επιχείρηση χρειάστηκε να διακοπεί εξαιτίας της συγκέντρωσης τοξικών αερίων, εξήγησε ο κ. Κασκίνο.

Η εταιρεία Minera Yanaquihua, η οποία λειτουργεί το χρυσωρυχείο, είναι μικρομεσαία και δραστηριοποιείται στην εξόρυξη χρυσού στην Αρεκίπα από το 2000. Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε στον ιστότοπό της, τόνισε πως 175 εργαζόμενοι βγήκαν σώοι από το χρυσωρυχείο μετά το δυστύχημα.

Ο τομέας των μεταλλείων και των ορυχείων αποτελεί σημαντικό πυλώνα της οικονομίας του Περού, συνεισφέρει το 8,3% του ΑΕΠ. Το Περού κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως προς την παραγωγή χαλκού, αργύρου και ψευδαργύρου, ενώ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού, ψευδαργύρου, μολύβδου, κασσίτερου και μολυβδαινίου στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.

Το 2022 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστυχήματα σε μεταλλεία και ορυχεία, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Ενέργειας, Μεταλλείων και Ορυχείων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Πηγή: tovima.gr