Πολύ κοντά θα βρίσκονται χρονικά οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία, όπως επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Απρίλιο ή Μάιο θα γίνουν εκλογές, θα το πει ο πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Πέτσας, σχολιάζοντας τα σενάρια για το στήσιμο της πρώτης κάλπης στις 9 Απριλίου, ενώ ήταν κάθετος για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, ότι δεν θα πρέπει να συμμετάσχει στις εκλογές.

«Απρίλιο ή Μάιο θα γίνουν εκλογές, θα το πει ο πρωθυπουργός»

«Δημοσιογραφικά μπορεί να υπάρχουν πληροφορίες για την 9η Απριλίου, αλλά ας αφήσουμε τον πρωθυπουργό να πει την ημερομηνία των εκλογών. Απρίλιο ή Μάιο θα γίνουν εκλογές, θα το πει ο πρωθυπουργός.

Σήμερα δεν νομίζω να το πει, σήμερα θα γίνει μία συζήτηση αναφορικά με τα όλα όσα έχουν γίνει στην 4ετία, που έχουν γίνει πολλά πράγματα και στο κομμάτι της οικονομίας, της κοινωνικής συνοχής και των εργασιακών σχέσεων. Πράγματα που έχουμε αντιμετωπίσει τα τελευταία 3,5 χρόνια μέσα σε πολλές δυσκολίες.

Έχουμε μία οικονομία που το ΑΕΠ της έχει αυξηθεί 45 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2018 μέχρι σήμερα, όταν βλέπουμε 49 δις ευρώ τις καταθέσεις παρά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, αύξηση του ΑΕΠ υπερδιπλάσια από την ευρωζώνη, μείωση της ανεργίας κατά 6%, συν όλα τα υπόλοιπα με τις αυξήσεις σε συντάξεις και κατώτατο μισθό, ο πρωθυπουργός πρέπει να τα βάλει στο τραπέζι.

Μέσα στον “θόρυβο”, οι άνθρωποι δεν ξεχνιούνται, τα βλέπουν στην καθημερινότητά τους, όλα πρέπει να μπουν σε μία σειρά γιατί εκφράζουν μία συγκεκριμένη πολιτική», είπε αρχικά.

«Κάθε ευρώ που θα περισσεύει από το προϋπολογισμό, θα γυρίζει στην κοινωνία»

Για τις θεματικές συνεντεύξεις του πρωθυπουργού, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως, «έχουμε πει ότι χωρίς εκπλήξεις, κάθε ευρώ που θα περισσεύει από το προϋπολογισμό, θα γυρίζει στην κοινωνία.

Οι τιμές του κόστους ενέργειας φαίνεται ότι έπεσαν περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, επειδή αυτή τη στιγμή φαίνεται να πηγαίνει καλύτερα η οικονομία από ό,τι είχε προβλεφθεί. Φαίνεται να υπάρχει οικονομικό περιθώριο στον προϋπολογισμό και θα επιστρέψει την κοινωνία. Ας αφήσουμε τον πρωθυπουργό να κάνει τις προτεραιοποιήσεις που υπάρχουν.

Γλιτώνουμε χρήματα από το ρεύμα. Δημιουργείται ένα θετικό κλίμα που η οικονομία μπορεί να δώσει δίκαια πίσω».

«Πολύ κοντά οι εκλογικές αναμετρήσεις σε Ελλάδα και Τουρκία»

Αναφορικά με τις τουρκικές εκλογές που θα γίνουν στις 14 Μαΐου ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σχολίασε πως, «αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το σταθμίσει ο πρωθυπουργός, μόνο εκείνος μπορεί να ξέρει εάν υπάρχει κάποιο ζήτημα γεωπολιτικό. Είναι πολύ κοντά οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν είναι το καθοριστικό ζήτημα οι εκλογές στην Τουρκία».

Διευκρίνισε δε ότι στην Ελλάδα: «το ελάχιστον συνταγματικό όριο για τις εκλογές, γιατί σχετίζεται με την ανακήρυξη των συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο, είναι γύρω στις 20 ημέρες. Άρα 25 με 30 μέρες πριν να γίνει διάλυση της Βουλής και προκήρυξη των εκλογών.

Είμαστε σε μία περίοδο, που διανύουμε μία εκλογική χρονιά, και ότι κάνουμε όλοι το συνδυάζουν με την προεκλογική περίοδο. Δεν είναι κάποια έκπληξη ούτε κάποιος αιφνιδιασμός. Απλώς ο πρωθυπουργός ξεδιπλώνει ένα σχέδιο. Οι πολίτες πρέπει να είναι αυστηροί μαζί μας και να κοιτούν εάν συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, γιατί έχουμε μία βαριά ατζέντα.

Για το υπουργείο μας, ήδη ένα νομοσχέδιο που είχαμε στην ατζέντα μας για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, ψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα και το νέο νομοσχέδιο θα εισαχθεί μέσα στις επόμενες μέρες».

Για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, ο Στέλιος Πέτσας ήταν κάθετος: «Για καταδικασθέντες για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, δεν θα πρέπει να συμμετέχουν στις εκλογές. Η κυβέρνηση έχει θέσει αυτό το θέμα στις πολιτικές δυνάμεις. Αναμένω να ακούσω την επίσημη ανακοίνωση. Γιατί κάποιος να διαφωνεί με αυτό το θέμα;», επεσήμανε.

Η μικρή Μαρία, ο Τσίπρας και ο Ερντογάν 

Για το θέμα του Έβρου και την υπόθεση της «μικρής Μαρίας», ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως πρέπει «να αναδειχθεί το tweet του κ. Τσίπρα και την απάντηση στο ΔΕΘ. Να ζητήσει συγγνώμη ο κ. Τσίπρας, γιατί έσπευσε να καταδικάσει την Ελλάδα, να υιοθετήσει αυτές τις καταγγελίες, να μας λέει ότι υπάρχει νεκρό παιδί, και να παίζει το παιχνίδι αυτών που κατασκευάζουν αυτά τα θέματα. Αυτό το θέμα ανεβαίνει από μόνο του».

Όσον αφορά την εμπρηστική ρητορική τούρκων αξιωματούχων και τις απειλές Ερντογάν για γιουρούσι, ο κ. Πέτσας, σημείωσε πως, «ο κ. Ερντογάν έχει καταλάβει ότι μπορεί να είναι χορηγός του κ. Μητσοτάκη. Καταλαβαίνουμε ότι ο κ. Ερντογάν δεν θέλει τον κ. Μητσοτάκη και είναι ανεπίτρεπτη η παρέμβαση του στα εσωτερικά της χώρας. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Ο κ. Ερντογάν είδε ότι θωρακίζουμε τα σύνορά μας, με την σθεναρή στάση μας, με την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμής μας. Εμείς δεν φοβόμαστε κανέναν, προετοιμαζόμαστε για τα πάντα».

«Αντικείμενο έρευνας οι καταγγελίες για απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων»

Για τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει το ζήτημα των απολύσεων από τους δήμους, ο κ. Πέτσας είπε πως, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός, έχει την αυτοτέλειά της από το Σύνταγμα, εμείς ασκούμε την εποπτεία. Το ζήτημα είναι να έχουμε μία τεκμηριωμένη αποσαφήνιση της κατάστασης, οι τυχόν έκνομες ενέργειες να κατονομάζονται και εμείς θα προχωρήσουμε άμεσα με αυτό που πρέπει να κάνουμε. Οι καταγγελίες του δημάρχου Ιάσμου είναι αντικείμενο έρευνας, από την άλλη δεν μπορεί να απολύονται άνθρωποι με αναπηρία με συνοπτικές διαδικασίες. Είμαστε κοντά σε μία απόφαση γι’ αυτό το θέμα».

Τέλος, για τον θάνατο της υπαλλήλου στο Ξυλόκαστρο, που ήταν ανασφάλιστη, «δήλωσε ότι «φαίνεται πως δεν υπήρχε σύμβαση αναρτημένη στην ΕΡΓΑΝΗ. Έχουν γίνει συναντήσεις των εργαζομένων με τον κ. Βορίδη και θα έχουμε εξελίξεις και σε αυτό το θέμα. Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια. Ήταν ένα θέμα που αντιμετωπίστηκε ως τροχαία παράβαση φαίνεται πως έχει άλλες πτυχές όταν έχουμε να κάνουμε με ανασφάλιστη εργασία. Φυσικά ελέγχεται ο δήμαρχος εκεί. Το θέμα εξετάζεται».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr