Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην εκπομπή Live News του MEGA, σχολίασε το «άνοιγμα» του τουρισμού μετά την καραντίνα,  μίλησε για τους υγειονομικούς κινδύνους που μπορεί αυτό να κρύβει, ενώ τοποθετήθηκε και γύρω από τα φαινόμενα συγχρωτισμού σε μαγαζιά, αλλά και την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

Ο τουρισμός βρίσκεται στο στάδιο επανεκκίνησης και σχεδόν ταυτόχρονα, ενισχύεται ο φόβος της χαλάρωσης. Ερωτηθείς πάνω σε αυτό το ζήτημα, ο κ. Πέτσας τόνισε:

Ερευνα για τον κοροναϊό: Τι φοβούνται περισσότερο οι Ελληνες

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαφυλάξουμε την επιτυχημένη αντιμετώπιση του κοροναϊού στην πρώτη φάση της πανδημίας και στη δεύτερη φάση.

Θα το κάνουμε όλοι μαζί. Όλοι οι πολίτες θα δείξουν ευθύνη και ωριμότητα όπως και το κράτος από πλευράς του.  Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τους κανόνες των ειδικών.

Μέχρι την 1η Ιουλίου υπάρχει φόβος χαλάρωσης στο εσωτερικό. Να μην χαλαρώσουμε εμείς οι ίδιοι».

Για την διαχείριση των ανθρώπων που θα μπαίνουν στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, ο κ.Πέτσας, παρουσιάστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας πως:

«Έχουμε εκτεταμένο δίκτυο ελέγχου των τουριστών. Θα κάνουμε στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Δίνουμε βαρύτητα σε οικογένειες, ομαδοποιώντας περιπτώσεις. Γίνονται ιχνηλατίσεις με σωστό τρόπο, έχουμε την τεχνογνωσία. Παραμένουμε, συγκρατημένα αισιόδοξοι».

Μιλώντας τώρα, για τα φαινόμενα συγχρωτισμού που παρατηρήθηκαν σε μαγαζιά της χώρας και το πλαίσιο κανόνων και προστίμων, ο κ. Πέτσας, ανέφερε ότι μέσα τις επόμενες ημέρες θα έχουμε από το Υπουργείο Ανάπτυξης ένα νέο πλαίσιο για τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται.

Όπως είπε, τα πρόστιμα θα  είναι κατ’ ουσίαν πιο ήπια την πρώτη φορά και πιο αυστηρά σε περίπτωση υποτροπής.

Συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας τόνισε ότι: «Αποφάσεις για την επιβολή προστίμων ανάλογα με τα τετραγωνικά, θα αναθεωρηθούν. Είμαστε λίγα 24ωρα πριν από τις ανακοινώσεις του υπουργείου.

Ο εχθρός είναι ένας και είναι κοινός, ο συγχρωτισμός. Σημασία είναι να μην υπάρχουν παραβάσεις. Θα εναρμονίσουμε πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις σε έναν ελάχιστο κοινό παρανομαστή και σε περίπτωση υποτροπής , θα αυστηροποιούνται τα πρόστιμα».

Θα υπάρχει μια ομοιομορφία. Καταλαβαίνουμε τις συζητήσεις με τα καταστήματα και τα λουκέτα, οι έλεγχοι είναι εντατικοί αλλά δίκαιοι».

Αναφερόμενος γύρω από τα ελληνοτουρκικά, το προσκήνιο και το παρασκήνιο των σχέσεων και των κινήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έκανε λόγο για τουρκική προκλητικότητα, η οποία έχει αναδειχθεί από τη χώρα μας στο εξωτερικό αλλά και δυνατότητα προάσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ανεξαρτήτως συμμάχων.

«Δεν βασιζόμαστε στους συμμάχους μας και στο διεθνές δίκαιο που είναι με το μέρος. Είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αμοιβαία λύση, ένα πλαίσιο που να θέτει τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα»

Ερωτηθείς για την Αίγυπτο και την πιθανότητα μερικής οριοθέτησης των ΑΟΖ, υπογράμμισε: «Κάναμε ένα αποφασιστικό, ιστορικής σημασίας βήμα με τη συμφωνία με την Ιταλία. Όταν υπάρχει καλή θέληση και σεβόμαστε τις αρχές του διεθνούς δικαίου, μπορεί να βρεθεί μια λύση.

Σε αυτή τη συμφωνία με την Ιταλία αναγνωρίζεται ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις και με τις άλλες χώρες».

Δείτε στο παρακάτω βίντεο όλα όσα είπε μιλώντας στο MEGA ο Στ. Πέτσας:

Ο Μεγάλος Περίπατος έφερε γκρίνια και κίνηση

Πηγή: tovima.gr