Ξεκίνησε πριν από τις εννέα και μισή το ταξίδι των Ελλήνων από την Μαριούπολη, οι οποίοι διανυκτέρευσαν χθες στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας.

Η ελληνική αποστολή καθυστέρησε να ξεκινήσει, αφού δυσκολεύτηκε στην αναζήτηση καυσίμων.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «Μέχρι στιγμής είναι εντάξει». Μάλιστα στην ίδια ενημέρωση αναφέρεται ότι: «Ενδεχομένως, αναλόγως των συνθηκών μπορεί να φθάσουν Μολδαβία σήμερα. Αλλά, όλα εξαρτώνται από συνθήκες».

Εφιαλτική η πρώτη ημέρα του ταξιδιού

Σύμφωνα με μαρτυρίες των δημοσιογράφων τα μέλη της αποστολής, διανυκτέρευσαν το βράδυ που πέρασε σε ξενοδοχείο στα Ζαπορίζια.

Ωστόσο με το πρώτο φως της ημέρας σήμερα, έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση για καύσιμα. Όπως γράφαμε και χθες Τετάρτη επιτρέπεται ο ανεφοδιασμός καυσίμων μόνο με 20 λίτρα, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την επιστροφή.

Χαρακτηριστικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ελληνική αποστολή είναι το γεγονός ότι χθες για μια απόσταση 200χλμ, η αυτοκινητοπομπή έκανε επτά ώρες.

Επίσης ένα από τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν είναι και το ότι σε όλη την Ουκρανία ισχύει απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 6 το πρωί.

«Μας σημάδευαν σκοπευτές»

Προειδοποιητικά πυρά δέχτηκαν, τα πρώτα αυτοκίνητα του ελληνικού κομβόι.

«Οι Ρώσοι στρατιώτες εξεπλάγησαν. Οι περισσότεροι άνθρωποι που μετέχουν στην αποστολή είναι γυναίκες και μικρά παιδιά. Δύο από τις τρεις διαδρομές, οι γέφυρες που συνέδεαν την ανατολική με τη δυτική πλευρά είχαν διαλυθεί. Ζήσαμε από κοντά όλο το δράμα των ανθρώπων που προσπάθησαν να φύγουν», δήλωσε για την έκρυθμη κατάσταση ο απεσταλμένος του in, Γιάννης Χαραμίδης.

Όπως περιέγραψε ο Γιάννης Χαραμίδης, «οι ριπές που δεχτήκαμε ήταν σε δρόμο έξω από τη Μαριούπολη και ήταν προειδοποιητικού χαρακτήρα».

«Ένα θραύσμα από τις συγκεκριμένες σφαίρες χτύπησε τη ρόδα του αυτοκινήτου του MEGA, με αποτέλεσμα να σταματήσουμε το κομβόι και να αλλάξουμε το λάστιχο» πρόσθεσε, περιγράφοντας τις εφιαλτικές στιγμές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr