Με λιμό απειλείται η Γάζα, επισημαίνει ο ΟΗΕ, καθώς η Λωρίδα παραμένει αποκομμένη εξαιτίας του αποκλεισμού του Ισραήλ, με αποτέλεσμα «η τροφή και το νερό να είναι, στην πράξη, ανύπαρκτα». Επιπροσθέτως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει έντονη ανησυχία για την ξάπλωση ασθενειών στη Γάζα εν όψει της έλευσης του χειμώνα – περισσότεροι από 70.000 Παλαιστίνιοι έχουν παρουσιάσει ήδη οξεία αναπνευστική λοίμωξη, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τον συνήθη, για την εποχή.

Καθώς ο πόλεμος μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ εισέρχεται στην έβδομη εβδομάδα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν εντός του αστικού ιστού της Πόλης της Γάζας ενώ ανακοίνωσαν, το βράδυ της Πέμπτης, ότι εντόπισαν υπόγεια σήραγγα και οπλισμό της Χαμάς κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα. Σε κατοικία κοντά στο νοσοκομείο εντόπισαν τη σορό της Γεχούντιτ Βάις, 65 ετών, η οποία είχε απαχθεί από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, στο κιμπούτς Μπερί, και η οποία κρατείτο όμηρος, καθώς και τη σορό της 19χρονης Νόα Μαρσιάνο, η οποία υπηρετούσε στον ισραηλινό στρατό και είχε επίσης απαχθεί στις 7 Οκτωβρίου.

Οι όροι για τη μεταπολεμική Γάζα

Στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας 35 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς μέσα σε ένα 24ωρο (μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής), σύμφωνα με τον διευθυντή των νοσοκομείων της Γάζας, Μοχάμεντ Ζακούτ. Αν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους και στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί με το 1,5 εκατ. Παλαιστινίων που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή μετά την παρότρυνση του Ισραήλ να αποχωρήσουν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας, Η Αίγυπτος αρνείται να ανοίξει τα σύνορά της στους εκτοπισθέντες Παλαιστινίους. Η πρόταση του Ισραήλ για τη μεταφορά των Παλαιστινίων σε «ασφαλή ζώνη» στο Μαουάζι, μικρή πόλη με έκταση μόλις 14 τετρ. χλμ. κοντά στο Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, απερρίφθη από 18 υπηρεσίες του ΟΗΕ ως επικίνδυνη.

Η ισραηλινή κυβέρνηση παραμένει ασαφής για το καθεστώς της Λωρίδας της Γάζας μετά τη λήξη του πολέμου. Αλλά ο εκπρόσωπός της, Εϊλόν Λεβί, περιέγραψε μιλώντας σε ξένα μέσα, ανάμεσά τους και «Το Βήμα», τρεις αρχικούς όρους του Ισραήλ για τη μεταπολεμική Γάζα: πρέπει να είναι «αποστρατιωτικοποιημένη», να είναι «αποριζοσπαστικοποιημένη» – σε όλα τα επίπεδα, όπως «να μη συντηρείται η άποψη ότι οι παλαιστίνιοι πρόσφυγες έχουν δικαίωμα επιστροφής στο Ισραήλ αντί να προτρέπονται να κάνουν το σπίτι τους στη Γάζα» – και πρέπει «να ανοικοδομηθεί με τρόπο που θα ωφελήσει τις πραγματικές υποδομές για τους πολίτες» αντί, για παράδειγμα, να παράσχει τσιμέντο για τα τούνελ της Χαμάς.

Ζητούν την αποπομπή του Νετανιάχου

Σε συνέντευξή του στο CBS o ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παραδέχτηκε ότι οι προσπάθειες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων να περιορίσουν τον αριθμό των θυμάτων δεν ήταν επιτυχημένες. Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, ζήτησε την αποπομπή του Νετανιάχου και τον σχηματισμό κυβέρνησης με επικεφαλής άλλο στέλεχος που θα ορίσει το κυβερνών κόμμα Λικούντ.

Στη Δυτική Οχθη, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από επίθεση με drone στην πόλη Τζενίν, την Παρασκευή. Σύμφωνα με στοιχεία της Παλαιστινιακής Αρχής, από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 190 Παλαιστίνιοι, αριθμός ίσος σχεδόν με τους 208 Παλαιστινίους που σκοτώθηκαν στη Δυτική Οχθη τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, μέχρι την έναρξη του πολέμου.

Πηγή: tovima.gr