«Σκοπός είναι μέχρι τον Ιανουάριο να έχει υπάρξει συμφωνία για το πλαίσιο της οριοθέτησης, ώστε Ελλάδα και Τουρκία να μπορέσουν στη συνέχεια να συζητήσουν και την ουσία για υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», υπογραμμίζει τη σημασία των επαφών, σημειώνοντας πως πιθανώς τον Νοέμβριο θα συνεργαστεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα προκειμένου να προωθήσουν τις συζητήσεις για τον ελληνοτουρκικό διάλογο.
Ο υπουργός επισημαίνει ότι, περίπου 15 μήνες μετά την απόφαση των ηγετών των δύο χωρών να εκκινήσει με δομημένο τρόπο ο διάλογος, έχουν δημιουργηθεί «ανοιχτοί διάβλοι επικοινωνίας» για να προλαμβάνονται κρίσεις, όπως στο μεταναστευτικό και την πολιτική προστασία. Ο κ. Γεραπετρίτης υπογραμμίζει ότι οι διερευνητικές επαφές δεν πρόκειται να συνεχιστούν, καθώς «το τέλος κάθε γύρου μας έβρισκε ενίοτε σε χειρότερη θέση» και προκαλούσε περαιτέρω επιπλοκές στις σχέσεις.
Σχετικά με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, επισημαίνει τη συμφωνία στο διεθνές δίκαιο και την ανάγκη πλήρους εφαρμογής των κανόνων αυτού. Αφήνει, ωστόσο, σαφές πως το θέμα των εθνικών χωρικών υδάτων δεν περιλαμβάνεται στον διάλογο, καθώς αφορά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Αν υπάρξει σύμπτωση για το πλαίσιο της οριοθέτησης, οι δύο ηγέτες μπορεί να δώσουν εντολή για ουσιαστικές συζητήσεις κατά τη διάρκεια προγραμματισμένου ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας στην Άγκυρα τον Ιανουάριο. Ο κ. Γεραπετρίτης προσθέτει πως εάν η συμφωνία δεν επιτευχθεί, η συζήτηση για την οριοθέτηση δεν θα προχωρήσει και θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν το έστω καλό κλίμα που υπάρχει.
Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις, αναφέρει ότι η σημασία της ειλικρίνειας πρέπει να προέχει από τη ρητορεία που αποσκοπεί στο εύκολο και δημοφιλές. «Εδώ έχουμε τη γνώση, την αυτοπεποίθηση και τη φρόνηση να συζητούμε με την Τουρκία», δηλώνει.
Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τις τουρκικές αξιώσεις, οι οποίες προκύπτουν από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Αναφερόμενος σε άλλες υποθέσεις της περιοχής, παρατηρεί τονίζει πως η καλύτερη διαχείριση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες, όπως η Αλβανία, είναι προς το συμφέρον των πολιτών και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες ένταξης στην Ε.Ε.
Στην πολιτική για τη Μέση Ανατολή, ο κ. Γεραπετρίτης επισημαίνει την ανάγκη για άμεση επίτευξη ειρήνης και την υποστήριξη του διεθνούς δικαίου. «Η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και η εξωτερική πολιτική μας στηρίζεται σε αρχές», καταλήγει.
Πηγή: news.gr