Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως μη μόνιμο μέλος από τον Ιανουάριο του 2025 κρίνεται απόλυτα κρίσιμη για τη διεθνή της θέση και τις διπλωματικές της δυνατότητες. Αυτή η εξέλιξη παρέχει στη χώρα τη δυνατότητα να ασχοληθεί ενεργά με αποφάσεις που αφορούν σε παγκόσμια ζητήματα, όπως η ειρήνη, η ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ παράλληλα ενισχύει την ικανότητά της να προωθήσει θεμελιώδη ζητήματα, όπως η προστασία των παιδιών και των γυναικών σε συγκρούσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφέρθηκε στη σημασία αυτής της συμμετοχής, τονίζοντας ότι συνοδεύεται από δύο βασικές ευθύνες. Η πρώτη είναι η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων που αφορούν σημαντικές διεθνείς κρίσεις, όπως αυτές στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, εστιάζοντας στο διεθνές δίκαιο. Η δεύτερη ευθύνη περιλαμβάνει την προώθηση προτεραιοτήτων που θεωρεί η Ελλάδα ως κρίσιμες, όπως η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.
Όπως εξήγησε ο Γεραπετρίτης, η Ελλάδα θα συμμετάσχει ενεργά στις διαδικασίες που αφορούν την ασφάλεια και την ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο, συνδέοντας το εθνικό συμφέρον με τη διεθνή προστασία και το διεθνές δίκαιο. Θα αναδείξει το διπλωματικό της κεφάλαιο μέσω δράσεων που περιλαμβάνουν συνεργασία με σημαντικές χώρες του κόσμου.
Σημαντική είναι και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου η διεθνής διακυβέρνηση έχει αποτύχει σε βασικά ζητήματα, όπως η παύση των εχθροπραξιών και η ανθρωπιστική βοήθεια. Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι η Ελλάδα θα έχει κρίσιμο ρόλο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αποτραπεί η διάχυση της κρίσης σε περιοχές όπως η Ερυθρά Θάλασσα και ο Λίβανος.
Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα να ενδυναμωθεί ως χώρα που συμμετέχει ενεργά στη λήψη διεθνών αποφάσεων. Η χώρα θα πρέπει να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία με υπευθυνότητα, γνώση και επαγγελματισμό.
Πηγή: news.gr