Παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα της φορολογίας και αλλαγές στη δομή του ασφαλιστικού συστήματος με μειώσεις εισφορών προτείνει η Επιτροπή Σοφών, υπό τον καθηγητή και κάτοχο του βραβείου Νομπέλ Οικονομίας Χριστόφορο Πισσαρίδη, αποτυπώνοντας, παράλληλα, τις διαχρονικές πληγές της ελληνικής οικονομίας, για τις οποίες εισηγείται μέτρα άμεσης υλοποίησης.

Από τους κυριότερους άξονες είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, για την οποία παραθέτει στοιχεία για τις παθογένειες του εισπρακτικού μηχανισμού, επαναλαμβάνοντας το υψηλό βάρος που σηκώνουν οι μισθωτοί και τα μεσαία εισοδήματα.

Ενδεικτικά η επιβάρυνση ενός μισθωτού από φόρους και εισφορές με εισόδημα περί τις 20.000 ευρώ ανέρχεται περίπου στο 46%, ενώ η Ελλάδα κατέχει το ρεκόρ στους έμμεσους φόρους, όπου το 2017 και το 2018 αντιπροσώπευαν το 57% των συνολικών φορολογικών εσόδων, έναντι 54% το 2014.

-Τι προβλέπεται για την αναμόρφωση των φορολογικών συντελεστών και των φορολογικών κλιμακίων εισοδήματος

-Πότε θα αρχίσει η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ σε τοπικό επίπεδο

-Ποια θα είναι τα αντικίνητρα που θα δοθούν για τη μεγέθυνση εταιρειών εντός της χώρας

Διαβάστε αναλυτικά τις 19 βασικές αλλαγές στη φορολογία, στις συντάξεις και τις εισφορές που θα επηρεάσουν την τσέπη μας τα επόμενα χρόνια στα ΝΕΑ που κυκλοφορούν την Τετάρτη

Πηγή: tovima.gr