Με μία καλοσχεδιασμένη επιχείρηση από το ΓΕΕΘΑ 6 ελληνικά F-16 απογειώθηκαν το πρωί από την Κρήτη και έφτασαν στην Κύπρο για να συμμετάσχουν στην 4μερή άσκηση Εunomia (Ελλάδας, Γαλλίας,Κύπρου, Ιταλίας) παρά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες να τα εμποδίσουν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα 6 ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν το πρωί της Πέμπτης έπειτα από πολύ προσεκτικό και λεπτομερή σχεδιασμό και μετέβησαν στην περιοχή της άσκησης στα νότιας της Κύπρου για να λάβουν μέρος στις σημερινές δραστηριότητες.

Σημειώνεται ότι άλλα δύο F-16 ήδη από προχθές σταθμεύουν στην αεροπορική βάση της Πάφου.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλη τη διαδικασία της μετακίνησης των 6 F-16 στην Κύπρο διηύθυνε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος από την αίθουσα Επιχειρήσεων μαζί με τους Αρχηγούς των τριών κλάδων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την επιστροφή των ελληνικών F-16 στην Κρήτη, περίπου στις 12 το μεσημέρι, 2 ζευγάρια τουρκικών F-16 εμφανίστηκαν στην περιοχή με στόχο να τα παρενοχλήσουν. Σημειώθηκαν μάλιστα και εμπλοκές (εικονικές αερομαχίες) τόσο με τα ελληνικά μαχητικά που επέστρεφαν όσο και με άλλα ελληνικά που απογειώθηκαν. Η προσπάθεια των Τούρκων απέβη άκαρπη αφού τα ελληνικά μαχητικά προσγειώθηκαν με ασφάλεια μετά την εκτέλεση της αποστολής τους.

Επρόκειτο για μία επιχείρηση που στέφθηκε από επιτυχία. Οι Τούρκοι για πολλούς λόγους δεν επιθυμούσαν να φτάσουν κι άλλα μαχητικά στην Κύπρο πέρα των δύο που ήδη είχαν μεταβεί από προχθές. Και όπως αποδείχθηκε η προσπάθειά τους απέτυχε παταγωδώς, αφού τα ελληνικά F-16 έφτασαν σχεδόν ανενόχλητα στην περιοχή της άσκησης.

Πηγή: tovima.gr