Λίγο πριν τις 7 το πρωί σκάφος του Λιμενικού μετέφερε στο λιμάνι της Καλαμάτας τις υπόλοιπες 39 σορούς των μεταναστών που βρήκαν τραγικό θάνατο στα ανοιχτά της Πύλου ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, με τους νεκρούς να φτάνουν μέχρι στιγμής τους 79.

Σημειώνεται ότι άλλες 40 σοροί έφτασαν στο λιμάνι της πόλης τα μεσάνυχτα, με τον αριθμό των νεκρών να αγγίζει μέχρι στιγμής τους 79.

Παράλληλα, οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν μεταξύ των διασωθέντων διακινητές ή συνεργάτες αυτών.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το σκάφος είχε αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης και βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα, στα ανοιχτά της Πελοποννήσου.

Οι νεκροί που έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα ανέρχονται στους 79 ενώ οι διασωθέντες είναι μέχρι στιγμής 109. Υπάρχει έχει ένα μεγάλο ερώτημα σχετικά με τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων, που σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων είναι περί τους 600-750 άτομα.

Πρόκειται για ένα αλιευτικό σκάφος 35 περίπου μέτρων, με αρκετά μεγάλο πλάτος, πράγμα το οποίο θα δώσει και απαντήσεις σχετικά με τις αιτίες του ναυαγίου. το πλήρωμα του πλοίο δεν δεχόταν καμία βοήθεια από τη στιγμή που βρέθηκε στο σημείο, παρά τις εκκλήσεις του Λιμενικού Σώματος που έσπευσε στο σημείο από την πρώτη στιγμή.

Από την Τρίτη το βράδυ έως και τα ξημερώματα της Τετάρτης, το πλοίο ήταν ακυβέρνητο, και πιθανότατα ο κυβερνήτης να το είχε εγκαταλείψει. Μάλιστα, όταν πλησίασε το αλιευτικό, ένα εμπορικό πλοίο, τους ζήτησαν μόνο νερό και τίποτε άλλο, ούτε και βοήθεια από την Ελλάδα και από τα παραπλέοντα σκάφη.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, κατά τον εντοπισμό τους κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Frontex είχε εντοπίσει το πλοίο ωστόσο ρώτησε εάν χρειάζεται βοήθεια, ενώ ερωτήματα εγείρονται σχετικά με το εάν έπρεπε να κληθούν σκάφη του ελληνικού Λιμενικού αλλά και όσα σκάφη μπορούσαν να βοηθήσουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παραπλέοντα σκάφη, γίνεται έρευνα για την ανεύρεση επιζώντων, ενώ από το πρωί θα σπεύσουν περισσότερα σκάφη του Λιμενικού αλλά θα ξεκινήσουν και εναέρια μέσα.

Πηγή: tovima.gr