Κατεπείγουσα διαδικασία για την άρση της ασυλίας δύο βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει κινήσει η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα, μετά από αίτημα των βελγικών δικαστικών αρχών, που ερευνά το σκάνδαλο Qatargate.

Διαβάστε επίσης: Καϊλή: Αίτημα για έρευνα πιθανών καταθέσεων σε τράπεζα του Παναμά

Έχουν γίνει τα πρώτα διαδικαστικά βήματα και η πρόεδρος του ΕΚ θα ανακοινώσει το αίτημα στην Ολομέλεια με την πρώτη δυνατή ευκαιρία, στις 16 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, το αίτημα θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) για πρόταση απόφασης.

«Από την πρώτη στιγμή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε ό,τι περνά από το χέρι του για να βοηθήσει στις έρευνες και θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία. Οι υπεύθυνοι θα βρουν αυτό το κοινοβούλιο στο πλευρό του νόμου. Η διαφθορά δεν μπορεί να ανταμειφθεί και θα κάνουμε τα πάντα για να την καταπολεμήσουμε», σημείωσε η Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου θα εκφράσει επίσης τις προθέσεις της για μεταρρυθμίσεις τις επόμενες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των ισχυόντων κανόνων και της βελτίωσης των εσωτερικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής.

Διαδικασία άρσης ασυλίας

Όπως αναφέρεται στον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (άρθρο 6 και άρθρο 9), τα αιτήματα για άρση της ασυλίας ανακοινώνονται από την πρόεδρο στην Ολομέλεια και στη συνέχεια παραπέμπονται στην αρμόδια Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI).

Η JURI ορίζει έναν εισηγητή, οι υποθέσεις παρουσιάζονται σε συνεδρίαση της επιτροπής, όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί ακρόαση.

Το σχέδιο έκθεσης θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην JURI. Η επιτροπή εγκρίνει την σύσταση προς το σύνολο του Κοινοβουλίου να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα. Όλες οι περιπτώσεις ασυλίας εξετάζονται κεκλεισμένων των θυρών.

Στη συνέχεια, η εισήγηση υποβάλλεται στην Ολομέλεια. Εάν εγκριθεί από την Ολομέλεια (απλή πλειοψηφία), η πρόεδρος θα κοινοποιήσει αμέσως την απόφαση του Κοινοβουλίου στο ή στα ενδιαφερόμενα μέλη και στην αρμόδια εθνική αρχή.

Η Ρομπέρτα Μετσόλα ζήτησε από όλες τις υπηρεσίες και τις επιτροπές να δώσουν προτεραιότητα στη διαδικασία αυτή, με σκοπό την ολοκλήρωσή της έως τις 13 Φεβρουαρίου 2023.

Ποιοι είναι οι δύο ευρωβουλευτές

Σύμφωνα με πρωτοχρονιάτικο άρθρο της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica πρόκειται για τους ευρωβουλευτές Μαρκ Ταραμπελά, «ο οποίος ανήκε, με άμεσο τρόπο, στο δίκτυο Παντσέρι», όπως σημειώνει, και Αντρέα Κοτσολίνο. Προς το παρόν, σε ό,τι αφορά την Βελγίδα ευρωβουλευτή Μαρία Αρενά, οι έρευνες δεν φαίνεται να περνούν σε νέα φάση, με αίτημα άρσης της ασυλίας της.

Η ιταλική εφημερίδα προσθέτει ότι οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν πως «τουλάχιστον ένας Ιταλός ευρωβουλευτής, ο Αντρέα Κοτσολίνο, φέρεται να παρενέβη στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προαγωγή των συμφερόντων του Μαρόκου».

Υπενθυμίζεται ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ήταν βοηθός του Κοτσολίνο. Ο τελευταίος, όμως, σε δηλώσεις του, έχει τονίσει ότι «δεν πήρε ποτέ ούτε ένα ευρώ για να δράσει με τρόπο που να αντιβαίνει στις υποχρεώσεις του».

Σύμφωνα με την La Repubblica, όμως, ο Τζόρτζι φέρεται να κατέθεσε ότι «υποθέτει» πως ο Παντσέρι μπορεί να έδωσε χρήματα στον Κοτσολίνο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr