Έρευνες σε σπίτια ακτιβιστών της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και μια δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης, αλλά και δύο συλλήψεις πραγματοποίησε σήμερα η ρωσική αστυνομία.

Δυο από τους ακτιβιστές, που συμμετείχαν στην καμπάνια διαμαρτυρίας κατά της παραμονής στην εξουσία του ίδιου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, συνελήφθησαν σήμερα από την αστυνομία, η οποία πραγματοποίησε έρευνες στα σπίτια ακόμη τεσσάρων ακτιβιστών.

Οι ακτιβιστές σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία στο κέντρο της Μόσχας στις 15 Ιουλίου, την οποία διαφήμιζαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το σύνθημα «Όχι στον αιώνιο Πούτιν!».

Το Κρεμλίνο είχε χαρακτηρίσει «αναμφισβήτητο θρίαμβο» τα αποτελέσματα της πανεθνικής ψηφοφορίας για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, που επιτρέπουν στον Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036.

Η αντιπολίτευση θεωρεί το αποτέλεσμα μη νόμιμο, ισχυρίζεται ότι υπήρξαν παραβάσεις κατά την ψηφοφορία και θεωρεί ότι ο Πούτιν που κυβερνά την Ρωσία για περισσότερο από δύο δεκαετίες, είναι καιρός να αποχωρήσει.

Οι μαζικές εκδηλώσεις στη Μόσχα απαγορεύονται εξαιτίας της Cοvid-19, ενώ διαμαρτυρίες με την συμμετοχή περισσότερων του ενός ατόμου πρέπει να έχουν την έγκριση των αρχών, κανονισμός που ίσχυε και πριν την πανδημία.

Η «Ανοιχτή Ρωσία», ένα κίνημα που χρηματοδοτείται από τον Επικριτή του Κρεμλίνου και έκπτωτο ολιγάρχη Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ανακοίνωσε ότι στα γραφεία του στο κέντρο της Μόσχας πραγματοποιήθηκαν έρευνες και δύο συνεργάτες του κινήματος, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή Αντρέι Πιβοβάροφ συνελήφθησαν. Νωρίτερα ο Πιβοβάροφ είχε αν αναρτήσει στο twitter έκκληση μέσω της οποίας καλούσε τον κόσμο να συμμετάσχει σε δράσεις διαμαρτυρίας την ερχόμενη εβδομάδα.

Μεταξύ των ατόμων που διενεργήθηκαν έρευνες στα σπίτια τους είναι η πολιτικός Γιούλια Γαλιάμινα, η οποία δήλωσε ότι οι αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι της νωρίς το πρωί και απειλούσαν ότι θα σπάσουν την είσοδο του σπιτιού της αν δεν τους άνοιγε.

«Οι λόγοι είναι πολιτικοί, εξαιτίας της καμπάνιας κατά την συνταγματικής μεταρρύθμισης, εναντίον του μηδενισμού των θητειών του Πούτιν. Δεν γνωρίζω ποια είναι η νομική δικαιολογία» δήλωσε η Γκαλιάμινα στο Reuters, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά γίνονται εξαιτίας της επικείμενης συγκέντρωσης».

Η «Ανοιχτή Ρωσία» ανακοίνωσε ότι έρευνες έγιναν στα σπίτια δύο ακόμη ακτιβιστριών της Τατιάνα Ουσμάνοβα και της Όλγα Γκορέλικ.

Έρευνες έγιναν και στο σπίτι Σεργκέι Προστακόφ, που είναι αρχισυντάκτης της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας MBX Media, την οποία έχει ιδρύσει ο Χοντορκόφσκι.

Ο ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι θεωρεί ότι οι έρευνες αυτές αποσκοπούν στο να εκφοβίσουν τους επικριτές του Κρεμλίνου. «Πρόκειται για μια απόπειρα να πλήξουν το ηθικό εκείνων που είναι κατά του Πούτιν και να τιμωρήσουν δημόσια εκείνους που τάσσονται κατά των πουτινικών συνταγματικών μεταρρυθμίσεων», έγραψε ο Ναβάλντιο στο twitter.

Πηγή: tovima.gr