Στις προσπάθειες που έκαναν οι γιατροί για την εννιάχρονη Τζωρτζίνα και στην απογοήτευση που ένιωσαν όταν το παιδί χάθηκε αναφέρθηκε από το βήμα του μάρτυρα στη δίκη με κατηγορούμενη την Ρούλα Πισπιρίγκου ο καρδιολόγος του Ωνασείου Νοσοκομείου Άρης Αναστασάκης.

«Ο τρόπος που πέθανε η Τζωρτζίνα δεν συνάδει με αυτά που ξέρουμε. Είχαμε οχυρώσει ένα παιδί απόλυτα, επομένως όταν έχεις ένα τέτοιο αποτέλεσμα σε μια τέτοια προσπάθεια, αυτό μας απογοήτευσε παρά πολύ…Χάσαμε δηλαδή. Κι όταν χάνεις ένα παιδί είναι πιο δύσκολο….» είπε σε μια αποστροφή της κατάθεσης του ο μάρτυρας απευθυνόμενος προς τους δικαστές .

Ο γιατρός εξήγησε  ότι η δική τους μονάδα στο Ωνάσειο ελέγχει οικογένειες που μπορεί να πάσχουν από κάποιο κληρονομικό νόσημα. Κι αυτό έγινε και στην περίπτωση της οικογένειας Δασκαλάκη.

«Ενημερωθήκαμε όταν η Τζωρτζίνα ήταν εν ζωή και αρχικά κληθήκαμε να ελέγξουμε τους γονείς για να αποκλειστεί οποιοδήποτε νόσημα που μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο γιατί είχαμε δύο παιδιά νεκρά και το ένα με ανακοπή. Αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη για κάτι γενετικό.

Εξετάσαμε καρδιολογικά τους γονείς και δεν προέκυψε κάτι σημαντικό. Αυτό αποτελεί μερική ένδειξη πως δεν υπάρχει κληρονομικό νόσημα αλλά δεν σημαίνει κιόλας  ότι δεν υπάρχει και ότι δεν μπορεί να εκδηλωθεί σε κάποιο παιδί.

Οι πιθανότητες είναι 25%» . Ωστόσο όπως συμπλήρωσε ο μάρτυρας : «Αυτό που σκοτώνει είναι η εκδήλωση του νοσήματος κι όχι μια απλή πληροφορία ότι υπάρχει. Αυτό σημαίνει ευρήματα σε κλινικό επίπεδο. Πχ ο απινιδωτής μας έδωσε όλη την πορεία του κοριτσιού μέχρι την τελική φάση.

Η Τζωρτζίνα, όπως βεβαίωσε ο γιατρός παρακολουθείτο στενά από την ιατρική ομάδα  .«Υπήρχε μια ομάδα που συνεδρίαζε καθημερινά για αυτή τη κοπέλα. Δεν υπήρχε κάτι σταδιακό αλλά κάτι περίεργο που οδήγησε στο τέλος του κοριτσιού.

Το ότι δεν είχαμε λειτουργία απινιδωτή φαίνεται πως ο μηχανισμός του θανάτου ήταν συνέπεια μιας επιδεινούμενης βραδυκαρδίας κι όχι ταχυκαρδίας.

Ενώ λειτούργησε ο βηματοδότης στην Τζωρτζίνα δίνοντας ηλεκτρικό ρεύμα στην καρδιά και καλώντας την να λειτουργήσει, αυτή δεν αντιδρά γιατί δεν λειτουργεί το μυοκάρδιο.  Έτσι είχαμε τον θάνατο.»

Και συμπλήρωσε πως ο απινιδωτής που είχε τοποθετηθεί στην Τζωρτζίνα «μας έδινε τη δυνατότητα αν δεν είχαμε δει κάτι στον γονιδιακό έλεγχο, να μας το δείξει….Στην ιατρική πολλές φορές υπάρχουν ενδείξεις για κάτι όμως εδώ ούτε ενδείξεις υπήρχαν ούτε αποδείξεις για κάποιο νόσημα.».

Αναφερόμενος στην πορεία της Τζωρτζίνας είπε πως ήταν τέτοια  που «δεν βλέπουμε στα νοσήματα. Εμείς ελέγξαμε 125 γονίδια αρχικά,  που είναι ο σκληρός πυρήνας της γνώση που έχουμε. Στη συνέχεια ζητήσαμε να πάρουμε εικόνα 800 γονιδίων τα οποία ωστόσο δεν ξέρουμε καλά. Όμως το κρίσιμο εδώ είναι το κομμάτι των κλινικών εκδηλώσεων κι όχι το γενετικό που συνεισφέρει μερικώς στο παζλ.

Ο τρόπος που πέθανε δεν συνάδει με αυτά που ξέρουμε. Είχαμε οχυρώσει ένα παιδί απόλυτα, επομένως όταν έχεις ένα τέτοιο αποτέλεσμα  σε μια τέτοια προσπάθεια αυτό μας απογοήτευσε παρά πολύ. Χάσαμε δηλαδή. Κι όταν χάνεις ένα παιδί είναι πιο δύσκολο».

Στιγμές έντασης υπήρξαν και σήμερα στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου 

Ο συνήγορος της κατηγορούμενης Αλέξης Κούγιας εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για τα όσα έγιναν στην προηγούμενη συνεδρίαση κατά την οποία λόγω κωλύματος  δεν παρέστη ο ίδιος ενώ επανάφερε και μία  σειρά αιτημάτων ζητώντας να απαντηθούν πριν κλείσει ο κύκλος των αμέτρητων κατηγορίας. «Αν ικανοποιήσετε τα αιτήματα μου στο τέλος Ιουλίου όταν θα έχουν περάσεις 57 μάρτυρες και δε θα μπορώ να εξετάσω κανένα, δε θα έχει διεξαχθεί δίκαιη δίκη» , σημείωσε ο κ. Κούγιας με την πρόεδρο του δικαστηρίου να επισημαίνει ότι θα απαντηθούν όλα τα αιτήματα.

Πηγή: tovima.gr