Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με προκλήσεις, διεμήνυσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια πριν από λίγο στο Προεδρικό μέγαρο.

Κρίμα που έχουμε τέτοιο γείτονα…

Ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε την πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να την ενημερώσει για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όπως αυτή διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα καθώς και για τις ληφθείσες πρωτοβουλίες και τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα από τις κλιμακούμενες επιθετικές ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας.

«Προσεγγίζει σημεία παραλογισμού» η προκλητικότητα της Τουρκίας υπογράμμισε ο κ. Δένδιας σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα εκπέμπει σοβαρότητα» καθώς και την «ανάγκη τήρησης της διεθνής νομιμότητας».

«Κρίμα που έχουμε γείτονα που δεν αντιμετωπίζει το θέμα με την ίδια άποψη» ανέφερε με νόημα ο Νίκος Δένδιας και συνέχεια των όσων είχε δηλώσει χτες όταν και τόνισε πως η Τουρκία είναι η μόνη χώρα της περιοχής που ανοίγει πολεμικά μέτωπα και απειλεί με πόλεμο τους γείτονές της.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε την κα Σακελλαροπούλου επίσης για τις συμφωνίες για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο επισημαίνοντας ότι «οι συμφωνίες αυτές αναδεικνύουν τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή».

«Μαζί με την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν ξέρω αν άλλη χώρα έχει κάνει τρεις συμφωνίες σε έναν χρόνο» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Αποφασισμένη να υπερασπίσει την κυριαρχία της

«Παραγνωρίζοντας η Τουρκία τους κανόνες τους διεθνούς δικαίου δυναμιτίζει την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο με εμπρηστικές δηλώσεις και προκλητικές κινήσεις. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία» είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με προκλήσεις. Η πλευρά που έχει οδηγήσει στην κλιμάκωση πρέπει να προχωρήσει και στην αποκλιμάκωση. Η κυβέρνηση με τη στάση της έχει προκαλέσει κύμα συμπαράστασης των ελληνικών θέσεων και αποδοκιμασίας των τουρκικών θέσεων. Η Ελλάδα σε συνεργασία με τους συμμάχους της θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» υπογράμμισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η επίσκεψη στο «στοχοποιημένο» Καστελόριζο

Σημειώνεται ότι η συνάντηση του κ. Δένδια με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου γίνεται λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη της προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελόριζο, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για την 77η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού.

Μάλιστα αυτή η επίσκεψη της προέδρου της Δημοκρατίας την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου γίνεται τη στιγμή που η Τουρκία στοχοποιεί το Καστελόριζο και ο τουρκικός φιλοκυβερνητικός τύπος προαναγγέλλει παράνομη Navtex μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου προκειμένου το Oruc Reis να προχωρήσει σε έρευνες παραβιάζοντας ακόμα και τα 6 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Πηγή: tovima.gr