Την σχολική τους τσάντα θα  πρέπει να ετοιμάσουν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες των Δημοτικών, καθώς τη Δευτέρα επιτέλους θα δουν ξανά τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους.

Η πρώτη ημέρα αναμένεται να είναι ημέρα προσαρμογής για τους μαθητές, καθώς και εκείνοι και οι δάσκαλοι θα πρέπει να τηρούν μία σειρά από αυστηρά μέτρα.

Κι ενώ οι μαθητές θα κάνουν αύριο τις τελευταίες προετοιμασίες για την πρώτη ημέρα τους στο σχολείο, οι εκπαιδευτικοί έχουν αρχίσει ήδη να προετοιμάζουν το έδαφος, ώστε η άφιξη και η αποχώρηση των μαθητών από τον χώρο του σχολείου να γίνει χωρίς προβλήματα και κυρίως χωρίς συνωστισμό.

Συγκεκριμένα τα τελευταία 24ωρα οι γονείς λαμβάνουν email ή sms από τις διοικήσεις των σχολείων με το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθητών.

Στο μήνυμα ή το email αναγράφεται η ώρα προσέλευσης των μαθητών, η χώρα αποχώρησης, καθώς σε περίπτωση που είναι δυνατό η είσοδος από την οποία θα εισέρχονται ή θα αποχωρούν οι μαθητές.

Παραδείγματος χάριν στο παρακάτω ενδεικτικό μήνυμα που έστειλε Διοίκηση σχολείου σε γονέα εκτός από τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών, δίνονται και επιπλέον συμβουλές όμως να τηρείται το ωράριο καθώς και να μην υπάρχει παραμονή έξω από το σχολείο μετά την παραλαβή των μαθητών.

Έγγραφο-παράδειγμα

Το τελευταίο μάλιστα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς αρκετοί γονείς θεωρούν πως η ώρα του σχολάσματος «θρέφει» τον συνωστισμό, καθώς τα 5 λεπτά διαφορά μεταξύ των τάξεων δεν αρκούν ώστε να υπάρξει πλήρης έλεγχος της κινητικότητας.

Σημειώνεται πως το μήνυμα δεν είναι ίδιο από όλα τα σχολεία της χώρας, αλλά διαφέρει από μονάδα σε μονάδα.

Σε περίπτωση που οι γονείς δεν λάβουν κάποιο email,θα πρέπει να ελέγχουν την ιστοσελίδα της σχολικής μονάδας ή να επικοινωνούν τηλεφωνικώς με το σχολείο.

Πλέξι γκλας ανάμεσα σε μαθητές

Σύμφωνα με πληροφορίες σε μερικά σχολεία έχει προταθεί και η τοποθέτηση πλέξι γκλας στα θρανία και συγκεκριμένα ανάμεσα στους μαθητές, χωρίς φυσικά αυτό να αναιρεί την χρήση μάσκας εντός της τάξης.

Τα μέτρα στα σχολεία

Για τη δια ζώσης λειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής θα ισχύσουν εν πολλοίς τα μέτρα που ίσχυαν και όταν άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Έτσι, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά.

Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση.

Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών.

Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια.

Εγκύκλιος: 9 συστάσεις

Οδηγία του υπουργείου Υγείας προβλέπει τον αερισμό των αιθουσών ανά 20 λεπτά κατά τη διάρκεια του μαθήματος, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες της εποχής.

Τα μέτρα αερισμού, δε, θα πρέπει να τηρούνται στο έπακρο ειδικά στην περίπτωση που γίνεται χρήση κλιματιστικού.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος προβλέπει τα εξής :

1. Οι αίθουσες θα πρέπει να αερίζονται πλήρως για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη της λειτουργίας τους.

2. Τα παράθυρα θα πρέπει να παραμένουν πλήρως ανοικτά για τουλάχιστον 15 λεπτά κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και των σχολικών γευμάτων καθώς και μετά την αποχώρηση των μαθητών.

3. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, τα παράθυρα των αιθουσών θα πρέπει να ανοίγουν πλήρως τουλάχιστον για 5 λεπτά ανά 20λεπτο, ή μία φορά κατά τη διάρκεια της 45λεπτης ώρας διδασκαλίας, ώστε να ανανεώνεται πλήρως ο εσωτερικός αέρας. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, τόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται η ανανέωση του αέρα. Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, τα 5 λεπτά θεωρούνται επαρκής χρόνος για την πλήρη ανανέωση του αέρα, υπό την προϋπόθεση της ανανέωσης του εσωτερικού αέρα κάθε 20 λεπτά.

4. Οι κοινόχρηστοι χώροι (βιβλιοθήκες, τουαλέτες, σχολικά γυμναστήρια) θα πρέπει να αερίζονται συνεχώς και πλήρως, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται από διαφορετικές ομάδες ατόμων.

5. Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση για το άνοιγμα των παραθύρων (ειδικά σε περιπτώσεις, που βρίσκονται σε ψηλότερα σημεία για λόγους ασφαλείας) και επίσης ότι τα ανοίγματα των συστημάτων εξαερισμού δεν παρεμποδίζονται με κανέναν τρόπο, πχ κρεμασμένες αφίσες κ.λπ.

6. Σε ψυχρότερες καιρικές συνθήκες η επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών μπορεί να μετριαστεί ανοίγοντας τα παράθυρα, που βρίσκονται άνωθεν των θερμαντικών σωμάτων.

7. Σε περίπτωση λειτουργίας κλιματισμού όλα τα υφιστάμενα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού θα πρέπει να ρυθμιστούν στο μέγιστο ποσοστό εισαγωγής νωπού αέρα. Το άνοιγμα των παραθύρων συνιστάται για τη βέλτιστη ανανέωση του εσωτερικού αέρα. Για τη χρήση συστημάτων κλιματισμού υπενθυμίζονται και οι συστάσεις των (α) και (β) σχετ. εγκυκλίων.

8. Εάν υφίστανται πόρτες πυρασφάλειας, αυτές θα πρέπει να παραμένουν κλειστές, να μην αξιοποιούνται ως ανοίγματα για τον αερισμό του κτιρίου και να χρησιμοποιούνται όπως προβλέπεται από το σχέδιο πυρασφάλειας του κτιρίου.

9. Για λόγους αποφυγής της διασποράς του ιού τονίζονται τα ακόλουθα:

  • Το άνοιγμα αποκλειστικά των εσωτερικών θυρών των αιθουσών θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς αερολυμάτων από τη μία αίθουσα στην άλλη μέσω των διαδρόμων. Για το λόγο αυτό απαιτείται και το παράλληλο άνοιγμα των παραθύρων και της εσωτερικής πόρτας της αίθουσας.
  • Το άνοιγμα των παραθύρων αποκλειστικά σε θέση ανάκλισης δεν εξασφαλίζει τον επαρκή αερισμό της αίθουσας, ακόμη κι αν διατηρούνται σε αυτή τη θέση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, και για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, οι συστάσεις της παρούσας θα πρέπει να εφαρμόζονται σε συνδυασμό με το σύνολο των συστάσεων για την προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού SARS CoV-2 (. υγιεινή των χεριών, χρήση μάσκας κλπ).
  • Σε κάθε περίπτωση, και για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, οι συστάσεις της παρούσας θα πρέπει να εφαρμόζονται σε συνδυασμό με το σύνολο των συστάσεων για την προστασία από την εξάπλωση του κοροναϊού SARS CoV-2 (υγιεινή των χεριών, χρήση μάσκας κλπ).
  • Επίσης συνιστάται η μεταφορά και η παραλαβή παιδιών από / προς το σχολείο να γίνεται κατά το δυνατόν από ένα σταθερό πρόσωπο αναφοράς ή ένα άτομο της κατοικίας του παιδιού.

Τέλος υπενθυμίζονται οι γενικότερες συστάσεις της (γ) σχετ. αναφορικά με την ανάγκη λήψης των απαραίτητων μέτρων για τον καθαρισμό και την απολύμανση επιφανειών των εκπαιδευτικών μονάδων καθώς και της (δ) σχετ. αναφορικά με τον εξαερισμό εσωτερικών χώρων κατά τη χειμερινή περίοδο υπό το πρίσμα της πανδημίας του ιού SARS CoV-2.

Πώς μετακινούνται γονείς και παιδιά από και προς το σχολείο

Ο τρόπος μετακίνησης από και προς το σχολείο για τους γονείς και τους κηδεμόνες των μαθητών είναι ο εξής:

Επιλογή 4 στο SMS και αποστολή στο 13033

Σύμφωνα με το forma.gov.gr η επιλογή 4 αντιστοιχεί σε «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο».

Επιπλέον, τα παιδιά πρέπει να φέρουν μαζί την έγγραφη βεβαίωση.

Υπενθυμίζεται πως στα μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά συμπεριλαμβάνονται και τα δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς.

Ήδη σήμερα εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα πήγαν σε ένα από τα 386 σημεία ελέγχου ώστε να κάνουν rapid test στο παρά πέντε της έναρξης των δια ζώσης μαθημάτων σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία.

Βήμα προς βήμα οι οδηγίες για την πλατφόρμα των rapid test εκπαιδευτικών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, τη δυνατότητα διενέργειας δωρεάν ελέγχου COVID-19 έχουν οι εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν ήδη να δηλώνουν εθελοντικά την πρόθεσή τους να εξεταστούν προληπτικά για κοροναϊό, μέσω της πλατφόρμας δωρεάν ελέγχου COVID-19 για εκπαιδευτικούς https://edu.testing.gov.gr/.

«Η σύμπραξη των τεσσάρων Υπουργείων στοχεύει στην ευρύτερη παρακολούθηση της πορείας του κοροναϊού στη χώρα και την εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στο σχολικό περιβάλλον. Εν όψει της δια ζώσης επαναλειτουργίας των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, καλούνται όσοι εκπαιδευτικοί των σχολείων αυτών επιθυμούν να υποβληθούν σε έλεγχο για τον νέο κοροναϊό, να καταθέσουν αίτηση στην πλατφόρμα για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι:

  • Η επιλογή των εθελοντών γίνεται βάσει σειράς προτεραιότητας (χρονική και γεωγραφική) και πάντοτε αναλόγως των διαθέσιμων ημερησίως τεστ.
  • Οι αιτούντες ταυτοποιούνται μέσω του ηλεκτρονικού τους λογαριασμού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (@sch.gr)
  • Ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα, ενώ αναλυτικότερες οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία περιλαμβάνονται στην πλατφόρμα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr