Πρεμιέρα κάνει σήμερα Δευτέρα 15 Ιουνίου και διαρκεί έως τις 15 Οκτωβρίου το οποίο προβλέπει «ψαλίδισμα» μισθών με… επιδότηση.

Όπως ξεκαθαρίζεται στη σχετική υπουργική απόφαση, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν αιτήσεις στο aade.gr. Από τη διαδικασία εξαιρούνται οι εργαζόμενοι με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και όσοι βρίσκονται σε αναστολή.

Ο «ασύμμετρος πόλεμος» με την Τουρκία κοστίζει στην Ελλάδα 500.000 ευρώ την ημέρα

Το διάστημα εφαρμογής του μέτρου είναι από 15/6 έως 15/10 και το «ψαλίδισμα» ωραρίου και μισθού μπορεί να φτάσει έως και 50%, ενώ η επιδότηση της απώλειας μισθού είναι 60%. Η καταβολή της επιδότησης θα γίνεται το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα.

Ο νέος μισθός δεν μπορεί να πέσει κάτω από 650 ευρώ (κατώτατος μισθός) και απαγορεύονται οι απολύσεις όσο διαρκεί το μέτρο

Οι νέες ρυθμίσεις

Τις νέες αυτές ρυθμίσεις σχολίασε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η εργατολόγος, Ασπασία Παπαθανοσοπούλου.

Η κ. Παπαθανασοπούλου εξήγησε πως το πρόγραμμα «Συνεργασία» μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε αυτούς που ήταν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης την 30η Μαΐου.

Ο εργοδότης θα δηλώνει τις αποδοχές που λαμβάνει ο εργαζόμενος, επομένως τα χρήματα θα πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμό του εργαζόμενου. Τα χρήματα αυτά φορολογούνται, καθώς θεωρούνται κάλυψη μισθού.

Ακόμα, σήμερα πληρώνονται τα 534 ευρώ σε 526.051 εργαζόμενους και αφορούν αναστολές συμβάσεων εργασίας του Μαΐου. Οι δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι εργάζονταν σε επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές ολόκληρο το Μάιο με κρατική εντολή, σε επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν το Μάιο αλλά δηλώθηκαν από τους εργοδότες σε παράταση αναστολής, επιχειρήσεις που ήταν εξαρχής πληττόμενες βάσει ΚΑΔ και δηλώθηκαν από τους εργοδότες σε παράταση αναστολής. Για κλειστούς ή πληττόμενους επαγγελματίες με ατομικές επιχειρήσεις, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.

Σύμφωνα με την κυρία Παπαθανοσοπούλου, το τελευταίο σημείο φαίνεται να προβληματίζει την διοίκηση μια πολιτική απόφαση ως προς τις κατηγορίες αυτές και είναι κάτι που θα πρέπει να ρυθμιστεί τις επόμενες μέρες.

Ανοίγει ξανά ο φάκελος Marfin

Πηγή: tovima.gr