Μόνο το 27,25% των ψηφοφόρων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους προσήλθαν στις κάλπες για το δημοψήφισμα, με αποτέλεσμα αυτό να κηρυχθεί άκυρο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κρατική εκλογική επιτροπή της Σλοβακίας.

Τα ποσοστά της προσέλευσης

Απ’ αυτούς που ψήφισαν περίπου το 97,5% τάχθηκαν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης.

Οι υποστηρικτές της συνταγματικής αναθεώρησης επεδίωκαν την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Σλοβακία, όπως συνηθίζεται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σλοβακικό σύνταγμα προβλέπει πως το Κοινοβούλιο, το οποίο εκλέγεται για τετραετή θητεία, δεν μπορεί να διαλυθεί πρόωρα ακόμη κι αν καταρρεύσει η κυβέρνηση και δεν μπορεί να βρεθεί πλειοψηφία για ένα νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Η αριστερή αντιπολίτευση πρότεινε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αφού περίπου 400.000 ψηφοφόροι υπέγραψαν αίτημα για συνταγματική αναθεώρηση.

Για να ήταν το δημοψήφισμα έγκυρο και δεσμευτικό, θα έπρεπε να είχε συμμετάσχει τουλάχιστον το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν στο χθεσινό δημοψήφισμα.

Αυτή τη στιγμή στην Μπρατισλάβα κυβερνά ένας τρικομματικός συντηρητικός συνασπισμός, ο οποίος δεν διαθέτει πλέον κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σε περίπτωση διεξαγωγής νέων εκλογών, απειλείται με πλήρη κατάρρευση, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις.

Έτσι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πάνε 20 χρόνια από τότε που είχε επιτευχθεί το απαιτούμενο όριο συμμετοχής σε δημοψήφισμα στη Σλοβακία.

Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2024.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr