Ο Σύριος Γιουσέφ Κράμο στα πλαίσια του πολέμου κατέφυγε στη γειτονική Τουρκία, όμως μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν και τις δύο χώρες, ο ίδιος όπως και χιλιάδες συμπατριώτες του, επιστρέφει στο σπίτι του στην εμπόλεμη ζώνη – τουλάχιστον προς το παρόν.

Επωφελούμενοι από την υπόσχεση των τουρκικών αρχών ότι μπορούν αν μείνουν έως και έξι μήνες στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας χωρίς να χάσουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στην Τουρκία, πολλοί πρόσφυγες σπεύδουν να δουν τι απέγιναν οι συγγενείς τους μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Άθλια κατάσταση

«Δεν έχω δει την οικογένειά μου εδώ και τέσσερα χρόνια και ζω μόνος στην Τουρκία», είπε ο Κράμο, αφού πέρασε στο συριακό έδαφος. «Η κατάσταση στην Τουρκία είναι άθλια στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό», πρόσθεσε.

Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει πόσοι άνθρωποι πέρασαν στη Συρία από τη διάβαση Μπαμπ Χαμάμ. Από τη διάβαση Μπαμπ αλ Χάουα έχουν μπει στη Συρία 4.600 άνθρωποι αφότου ανακοινώθηκε αυτή η πρωτοβουλία, την Τετάρτη.

Ο Κράμο, ο οποίος ζούσε στο Γκαζιαντέπ, είπε ότι τώρα οι άνθρωποι μένουν σε σκηνές, μέσα στο κρύο και τη βροχή. Εκτός από τον σκληρό χειμώνα, οι Σύροι αντιμετωπίζουν και εχθρότητα, υποστήριξε.

Ακόμη και πριν από τον σεισμό, οι περίπου 3,6 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία βίωναν τη δυσφορία ορισμένων Τούρκων που αντιμετωπίζουν το αυξημένο κόστος διαβίωσης και κάποιες φορές κατηγορούν τους ανθρώπους αυτούς για την οικονομική δυσπραγία τους.

Κατηγορίες για λεηλασίες

Στο Γκαζιαντέπ, σύμφωνα με τον Κράμο, η αστυνομία έβγαλε τους Σύρους από ένα τέμενος όπου είχαν βρει καταφύγιο για να στεγαστούν οικογένειες Τούρκων. Πολλοί Τούρκοι στις σεισμόπληκτες περιοχές κατηγορούν τους Σύρους για λεηλασίες στα κατεστραμμένα σπίτια και καταστήματα.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τους Σύρους», είπε.

Ο Μανσούρ Χαμούντ, που ζούσε στο Ισκεντερούν, είπε ότι κοιμόταν στο πάρκο αφότου καταστράφηκε το σπίτι του. «Αποφάσισα να επιστρέψω και να ζήσω στη χώρα μου. Νεκρός ή ζωντανός, προτιμώ να είμαι με την οικογένειά μου», πρόσθεσε.

Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη βορειοδυτική Συρία, που ελέγχεται από αντικαθεστωτικούς μαχητές οι οποίοι στηρίζονται από την Τουρκία. Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους εξαρτιόνταν από την ανθρωπιστική βοήθεια ακόμη και πριν από τον σεισμό.

Ο Ανάς Χατζ Κάντρο, που βρισκόταν στην Αντάκια όταν σημειώθηκε ο σεισμός, είπε ότι αποφάσισε να μείνει με την οικογένειά του στο Ιντλίμπ της Συρίας, μέχρι να επανέλθει κάποια ομαλότητα στην πόλη. «Υπάρχουν μεγάλες καταστροφές και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στην Αντάκια. Για καμιά ώρα, έμοιαζε σαν να είχε έρθει η συντέλεια του κόσμου», είπε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr