Ένα πολυπολιτισμικό μελίσσι εφήβων ηλικίας 14-18 ετών από 193 χώρες, κάθε γωνιάς του πλανήτη, βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα για τον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής «FIRST Global Challenge». Ο στόχος του διαγωνισμού είναι να εμπνεύσει τους συμμετέχοντες να σκεφτούν δημιουργικά για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος τροφίμων για όλους, με κεντρικό θέμα «Τροφοδοτώντας το Μέλλον» («Feeding the Future»).
Οι συμμετοχές προέρχονται από διάφορες χώρες, με κοινό σημείο αναφοράς την αγάπη τους για τη ρομποτική και τη διάθεση συνεργασίας για την αναζήτηση λύσεων σε πολυσύνθετα προβλήματα. Η διοργάνωση αυτή, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα, έχει την υποστήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Στους χώρους του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, έχουν διαμορφωθεί ειδικά σημεία που φέρουν ονομασίες εμπνευσμένες από την ελληνική αρχαιότητα, όπως η «Αγορά» και το «Εργαστήρι του Ηφαίστου». Οι διαγωνιζόμενοι συχνά συναντούν προβλήματα με τα ρομπότ τους και επισκέπτονται το Νοσοκομείο Ρομπότ για τεχνική υποστήριξη και ανταλλακτικά.
Η πρώτη ημέρα της διοργάνωσης επικεντρώθηκε στις δοκιμές των ρομπότ και σε δράσεις όπως το «New Technology Experience», όπου οι ομάδες προκλήθηκαν να σκεφτούν καινοτόμες λύσεις για βιώσιμη πρόσβαση σε φιλικές προς το περιβάλλον πηγές τροφίμων. Ιδιαίτερη ήταν η συμμετοχή της ομάδας της Νότιας Κορέας, η οποία παρουσίασε ένα υποβρύχιο όχημα για τη μέτρηση θερμοκρασίας και αλατότητας της θάλασσας.
Η γνωριμία διαφορετικών πολιτισμών αποτελεί επίσης κεντρικό πυλώνα του διαγωνισμού. Στην «Αγορά», οι εθνικές ομάδες παρουσιάζουν τον πολιτισμό τους μέσα από τρόφιμα και παραδοσιακές φορεσιές. Για παράδειγμα, η ομάδα της Τυνησίας δημιούργησε και ένα τραγούδι, το οποίο θέλησαν να μοιραστούν με τους άλλους συμμετέχοντες.
Η Τζάνετ από το Μαλάουι σχολιάζει τη σημασία της συνεργασίας, αναφέροντας πως το σύνθημά τους είναι να μην μείνει καμία ομάδα πίσω. Ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Yale, Βινς Βιλτσίνσκι, αποτυπώνει την ουσία της διοργάνωσης λέγοντας ότι «δεν είναι ανταγωνισμός, είναι συνεργασία».
Η 16χρονη Σελόμ από την Αιθιοπία, με την πρώτη της συμμετοχή, εκφράζει τη φιλοδοξία της να γίνει μηχανικός λογισμικού, μεταφέροντας το μήνυμα ότι «εάν δουλεύεις σκληρά και ονειρεύεσαι, μπορείς να πετύχεις τα πάντα».
Οι νικητές του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν κατά την τελετή λήξης, ενώ οι συμμετέχοντες ελπίζουν να γίνουν πρεσβευτές της ρομποτικής στις χώρες τους. Η ατμόσφαιρα παραμένει γιορτινή ανάμεσα στους συμμετέχοντες και οι αλληλεπιδράσεις τους είναι πηγή έμπνευσης για όλους.
Πηγή: news.gr