Αναστάτωση προκλήθηκε με την εμφάνιση τουρκικών αλιευτικών στις Κυκλάδες. Κάποια από τα σκάφη εμφανίστηκαν κοντά στις ακτές της Μυκόνου προκαλώντας αντιδράσεις ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο για τουρκικά αλιευτικά και ανοικτά της Πάρου.

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος διευκρίνισαν πως τα πληρώματα των αλιευτικών σκαφών δεν ψαρεύουν στα σημεία που βρίσκονται. Αντιθέτως ψαρεύουν στις ακτές της βόρειας Αφρικής και στη συνέχεια με ιχθυοκλωβούς μεταφέρουν τόνο προς Τουρκία μέσω διεθνών χωρικών υδάτων.

Ωστόσο αν κατά τη διαδρομή συναντήσουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες σταματούν γιατί υπάρχει κίνδυνος να ανοίξουν οι κλωβοί. Για το λόγο αυτό εισέρχονται προσωρινά στα ελληνικά χωρικά ύδατα αναμένοντας να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες και να συνεχίσουν το ταξίδι προς τις τουρκικές ακτές.

Οι κινήσεις τους παρακολουθούνται διαρκώς από τις τοπικές λιμενικές αρχές και υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τους καπετάνιους των αλιευτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανά διαστήματα μετακινούνται για πολύ μικρή απόσταση και σταματούν εκ νέου περιμένοντας να «πέσουν» οι άνεμοι για να συνεχίσουν προς τον προορισμό τους.

Πηγή: tovima.gr