Αναζήτηση εξήγησης

Το βασικό ερώτημα που προβληματίζει τη γερμανική κοινή γνώμη σε σχέση με τα επεισόδια της Στουτγάρδης είναι, από πού προέρχεται η επιθετικότητα των νέων. Η απάντηση δεν φαίνεται να είναι εύκολη αλλά και ούτε μονοσήμαντη. Γίνονται διάφορες εικασίες. Ορισμένοι προβάλουν τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ως αιτία της οργής. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι σε ένα κομμάτι της νεολαίας επικρατεί η άποψη ότι η αστυνομική βία που ασκείται στη Γερμανία είναι εφάμιλλη της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ. Ο θάνατος του αφροαμερικανού Τζωρτζ Φλόϊντ δημιούργησε ενδεχομένως την εντύπωση ότι κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβεί και στη Γερμανία.

Βέβαια, το Συνδικάτο της Αστυνομίας (GdP) επισημαίνει ότι εδώ και χρόνια παρατηρείται στη Γερμανία το φαινόμενο της έλλειψης σεβασμού, όχι μόνο απέναντι σε αστυνομικούς αλλά και σε πυροσβέστες και σε μέλη σωστικών συνεργειών. Πέραν αυτού, στο κέντρο της Στουτγάρδης πραγματοποιούνται, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης Τόμας Στρομπλ, κάθε χρόνο κατά μέσο όρο γύρω στα 15.000 ποινικά αδικήματα.

Η πλειοψηφία στηρίζει της αστυνομία

Ντίντερ Ρόμαν: Η γερμανική αστυνομία έχει την υποστήριξη της γερμανικής κοινωνίαςΝτίντερ Ρόμαν: Η γερμανική αστυνομία έχει την υποστήριξη της γερμανικής κοινωνίας

Πάντως, όπως δηλώνει ο Ντίντερ Ρόμαν, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, στις εφημερίδες του ομίλου Funke, η βίαιη συμπεριφορά στη Στουτγάρδη δεν είναι αντιπροσωπευτική για όλη τη Γερμανία. «Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού στηρίζει την αστυνομία». Την ίδια άποψη εξέφρασε το πρωί στη γερμανική δημόσια τηλεόραση και ο αντιπρόεδρος του GdP Γιοργκ Ράντεκ. Παράλληλα επεσήμανε ότι ο καθένας που συμμετέχει σε αυτή τη δημόσια συζήτηση θα πρέπει «να εξετάζει προσεκτικά» τις λέξεις που χρησιμοποιεί. Ένας από τους αποδέκτες αυτής της έμμεσης κριτικής είναι η συμπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Σάσκια Έσκεν. Μετά το θάνατο του Τζωρτζ Φλόιντ είχε υποστηρίξει ότι και στη γερμανική αστυνομία παρατηρείται το φαινόμενο του «δομικού ρατσισμού».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: tovima.gr