Το Σάββατο, καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να καταλάβουν πώς είχαν καταλήξει στο Διαδίκτυο δεκάδες έγγραφα απόρρητων πληροφοριών, διαπίστωσαν την εξαιρετική λεπτομέρεια των αρχείων που αποκαλύφθηκαν.

Ολοκληρωμένα, με χρονοδιαγράμματα και δεκάδες στρατιωτικά αρκτικόλεξα, τα έγγραφα, μερικά από τα οποία σημειώνονται ως «άκρως απόρρητα», παρέχουν μια λεπτομερή εικόνα του πολέμου στην Ουκρανία – και όχι μόνο.

Η αυθεντικότητα των εγγράφων

Ένα από τα πρώτα και πιο βασικά ερωτήματα που προέκυψαν ήταν το κατά πόσο τα έγγραφα αυτά ήταν αυθεντικά.

Οι Νew Υork Τimes υποστηρίζουν πως οι αποδείξεις ότι πρόκειται για διαρροή φαίνονται ισχυρές, αλλά και οι ίδιοι οι αμερικανοί αξιωματούχοι απαντούν πως, ως επί το πλείστον, είναι αυθεντικά.  Για το λόγο αυτό ανησυχούν για την αποκάλυψη μυστικών πληροφοριών ενώ συνεργάζονται με το FBI για να προσδιορίσουν την πηγή της διαρροής.

Βέβαια, διευκρινίζουν πως μερικά από τα έγγραφα φαίνεται να έχουν αλλοιωθεί.

Το υλικό βρέθηκε σε πλατφόρμες όπως το Twitter και το Telegram αλλά και σε ένα κανάλι στο Discord.

Συγκεκριμένα, η Washington Post εξηγεί πως μοιάζουν με βιαστικά τραβηγμένες φωτογραφίες χαρτιών πάνω σε ένα κυνηγετικό περιοδικό σε κάποια τραπεζαρία. Πρώην αξιωματούχοι που εξέτασαν το υλικό υποστηρίζουν πως φαίνεται κάποιος να «δίπλωσε τα έγγραφα αυτά, τα έβαλε σε μια τσέπη και στη συνέχεια τα φωτογράφησε σε ένα ασφαλές μέρος».

Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον έχουν περιγράψει το γεγονός ως μία μεγάλη παραβίαση πληροφοριών, ωστόσο στο Κίεβο και τη Μόσχα διαφωνούν.

Από τη πλευρά του, με μια δήλωση στους NYT, ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι τα έγγραφα ήταν γεμάτα με «πλασματικές πληροφορίες», κατηγορώντας μάλιστα για αυτές τη Ρωσία: «Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο του υβριδικού πολέμου», είπε. «Η Ρωσία προσπαθεί να επηρεάσει την ουκρανική κοινωνία, να σπείρει φόβο, πανικό, δυσπιστία και αμφιβολία. Είναι τυπική συμπεριφορά», με σκοπό να υπονομευτεί η επερχόμενη ουκρανική αντεπίθεση της άνοιξης.

Στη Ρωσία, φιλοπολεμικοί στρατιωτικοί μπλόγκερ ανέφεραν επίσης την ουκρανική αντεπίθεση — αλλά κατέληξαν σε διαφορετικό συμπέρασμα, καθώς θεωρούν πως πρόκειται για σκόπιμη δυτική παραπληροφόρηση.

Τι περιέχουν

Για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο

Αν και τα έγγραφα δεν περιέχουν συγκεκριμένα σχέδια μάχης, οι NYT εξηγούν ότι μπορεί να προσφέρουν πληροφορίες στο εκπαιδευμένο μάτι ενός Ρώσου αξιωματούχου.

Φαίνεται να υποδηλώνουν επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε πιο δεινή κατάσταση από ό,τι η κυβέρνησή τους έχει αναγνωρίσει δημόσια, ενώ χωρίς νέα πυρομαχικά, δείχνουν τα έγγραφα, το σύστημα αεράμυνας που έχει κρατήσει μακριά τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία μπορεί σύντομα να καταρρεύσει.

Επιπλέον, επιβεβαιώνουν αυτό που από πιστεύεται εδώ και καιρό: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πιο ξεκάθαρη κατανόηση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων από ό,τι για τον ουκρανικό σχεδιασμό.

Ο στρατιωτικός μηχανισμός είναι τόσο βαθιά εκτεθειμένος, υποδεικνύουν τα έγγραφα, που οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μπόρεσαν να λαμβάνουν καθημερινές προειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των χτυπημάτων της Μόσχας και ακόμη και τους συγκεκριμένους στόχους της.

Η διαρροή έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει πραγματική ζημιά στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, αποκαλύπτοντας ποιες ρωσικές κινήσεις γνωρίζουν περισσότερο οι ΗΠΑ, δίνοντας έτσι στη Μόσχα μια πιθανή ευκαιρία να αποκόψει τις πηγές πληροφοριών.

Ποιες άλλες χώρες εμπλέκονται;

Η διαρροή φαίνεται να υπερβαίνει κατά πολύ το απόρρητο υλικό για την Ουκρανία.

Αναλυτές ασφαλείας που εξέτασαν τα έγγραφα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης λένε ότι το αυξανόμενο πλήθος περιλαμβάνει επίσης ευαίσθητο ενημερωτικό υλικό για τον Καναδά, την Κίνα, το Ισραήλ και τη Νότια Κορέα και τη Μέση Ανατολή.

Μια αξιολόγηση του Πενταγώνου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ηγεσία της Μοσάντ, της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών του Ισραήλ, είχε ενθαρρύνει το προσωπικό της υπηρεσίας και τους Ισραηλινούς πολίτες να συμμετάσχουν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνταράσσουν τη χώρα εδώ και δύο μήνες. Ισραηλινοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν την αναφορά.

Ένα ακόμη έγγραφο παρουσιάζει μια αμερικανική αξιολόγηση σεναρίων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν το Ισραήλ να παράσχει όπλα στην Ουκρανία, κατά παράβαση της τρέχουσας ισραηλινής πολιτικής.

Πηγή: tovima.gr