Αποπληρωμή  των ληξιπρόθεσμων οφειλών  του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ετοιμάζει η κυβέρνηση, με το οικονομικο επιτελείο να ενεργοποιεί πλάνο προκειμένου το μεγαλύτερο μέρος από τα “φέσια” να δοθεί τους επόμενους μήνες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο, κατά τη πρώτη ημέρα της τηλεδιάσκεψης, παρουσίασε στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς  το νέο πλάνο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ύψους περί τα 2 δισ. ευρώ. Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι η αποπληρωμή του μεγαλυτερου τμηματος οφειλών μέχρι το φθινόπωρο και για να επιτευχθεί η εξόφληση των υποχρεώσεων η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μία σειρά πρωτοβουλιών, όπως η ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ΕΦΚΑ για άμεση αποπληρωμή των οφειλών υγείας, την προκαταβολή εφάπαξ κλπ.

Σύμφωνα με τα  τελευταία στοιχεία για την πορεία των μεγεθών της Γενικής Κυβέρνησης που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους  οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων τον Απρίλιο αυξήθηκαν στα 626 εκατ. ευρώ από 610 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα των ασφαλιστικών ταμείων ανήλθαν σε 486 εκατ. ευρώ, από 484 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, ενώ   οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων μειώθηκαν   από τα 680 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, στα 667 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.

Αν και στην έβδομη αξιολόγηση δεν υπάρχουν συζητήσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές αφιέρωσαν χρόνο   για το   αποτύπωμα της υγειονομικής κρίσης στην πορεία των μεγεθών. Τα στοιχεία  είναι εντός των προβλέψεων, με το βλέμμα πλέον να είναι στο νέο κυβερνητικό πακέτο στήριξης   για την τόνωση της αγοράς και την ανάσχεση της ύφεσης. Μέχρι στιγμής τα συνολικά κυβερνητικά μέτρα  έχουν κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό περί τα   20 δισ. ευρώ και οι εκτιμήσεις  για την πορεία του ΑΕΠ έχουν δύο σενάρια για  ύφεση μεταξύ 5%  και 8%. Κρίσιμος παράγοντας  είναι η πορεία της πανδημίας τους επόμενους μήνες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε  χώρες που αποτελούν πηγή  τουριστικών αφίξεων.

Πηγή: tovima.gr