Στο ραντάρ μεγάλων οίκων ο τουρισμός

·      Δεν κομίζουμε «γλαύκα εν Αθήναις» εάν πούμε ότι ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

·      Μεγάλα funds και «σπίτια» του εξωτερικού ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στον κλάδο και δεν σταματάνε να κοιτάνε νέες ευκαιρίες.

·      Η Goldman Sachs για παράδειγμα ετοιμάζεται να διαθέσει 200 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση τριών ξενοδοχείων που σήμερα είναι κλειστά ενώ μελετά την απόκτηση και άλλων.

·      Και δεν είναι η μόνη. Στην αγορά ψιθυρίζεται πως και άλλος αμερικάνικος κολοσσός εξετάζει παρόμοιο «χτύπημα».

·      Λέγεται πως πρόκειται για την JPMorgan του Ελληνοαμερικανού Τζέιμι Ντάιμον (περισσότερο γνωστός στο ελληνικό κοινό από την είσοδο στην Viva Wallet του Χάρη Καρώνη).  

·      Η πανίσχυρη τράπεζα της Wall Street φέρεται να προετοιμάζεται για κάποια κίνησή του…

·      Το σίγουρο είναι πως ο ελληνικός τουρισμός έχει αλλάξει επίπεδο και παίζει πλέον… στην πρώτη εθνική.

———————–

Η φέτα προκαλεί τα πάθη…

·      Επί ποδός βρίσκονται οι Έλληνες παραγωγοί με αφορμή τις προσπάθειες ξένων εταιρειών να καπηλευτούν την εμπορική ονομασία «φέτα» σε Αυστραλία και Χιλή.

·      Πέρα από το υπουργείο εξωτερικών, επιδιώκεται να εμπλακεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να μεγαλώσει η πίεση και η αποτελεσματικότητα των δράσεων.

·      Πρόκειται άλλωστε για προϊόν που προστατεύεται από το καθεστώς ΠΟΠ.  

·      Το θέμα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.

·      Η περίπτωση της Lactalis, η οποία κυκλοφορεί ήδη προϊόν με την ονομασία «Athenos Feta» στην μακρινή Χιλή θεωρείται από τις πλέον δύσκολες.

·      Και αυτό γιατί πρόκειται για μια ισχυρή πολυεθνική με διεθνές αποτύπωμα και πολλές δυνατότητες.

·      Υψηλής δυσκολίας είναι και η περίπτωση της Αυστραλίας. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση της χώρας δεν δεσμεύεται από καμία διμερή συμφωνία με την ΕΕ.

·      Κύκλοι προσκείμενοι στη Διεπαγγελματική εμφανίζονται αισιόδοξοι και δηλώνουν αποφασισμένοι να πάνε τα πράγματα μέχρι τέλους.

·      «Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας πάση θυσία. Δεν θα λογαριάσουμε χρήματα και δράσεις…», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε συνομιλητές τους.

·      Μαθαίνουμε πως έχουν ενημερώσει ήδη μεγάλα δικηγορικά γραφεία της αλλοδαπής για τις επόμενες κινήσεις και σε απόλυτη συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών.

————————

Το real estate χαράζει τον δικό του δρόμο

·      Παρά τις ανησυχίες που εκφράζονται για επιβράδυνση της ανάπτυξης, η κτηματαγορά τραβάει την ανηφόρα.

·      Δεν υπάρχει έρευνα που να λέει κάτι διαφορετικό. Οι τιμές εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια αυξάνονται και μάλιστα με υψηλούς ρυθμούς…

·      Η «Golden Visa» και η έκρηξη του Airbnb έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο, λένε οι ειδικοί. Σε συνδυασμό με την σοβαρή έλλειψη νεόδμητων.

·      Παρά την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, οι παράγοντες του εγχώριου real estate εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την προοπτική τους.

·      «Δεν τίθεται θέμα φούσκας», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

·      Η ελληνική αγορά, λένε, δεν έχει καμία σχέση με τις ώριμες αγορές στην Ευρώπη.

·      Έχει ακόμη περιθώρια αφού επί δέκα και πλέον χρόνια ήταν στον πάγο.

·      Την περίοδο της μακράς οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα μας.

·      Κάτι περισσότερο θα ξέρουν…

Πηγή: tovima.gr