Η κυβέρνηση έχει δεχθεί σκληρή κριτική για το πώς αντιλαμβάνεται τον «στρατηγικό» χαρακτήρα μιας επένδυσης, κυρίως ως προς την ελαστικοποίηση των κριτηρίων με βάση τον τελευταίο νόμο.

«Ο νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις έγινε σίγουρα πιο φιλικός για τους δυνητικούς επενδυτές και πιο συμπεριληπτικός, εμπεριέχοντας πλέον και κλάδους που γνωρίζουν μεγάλη άνθηση διεθνώς και παρουσιάζουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και στην περίπτωση της χώρας μας» δηλώνει στο «Βήμα» ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης (φωτογραφία). «Αυτό που κάναμε επί της ουσίας ήταν να αλλάξουμε το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να δημιουργήσουμε το πιο φιλοεπενδυτικό περιβάλλον που είχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, προσελκύοντας ακόμα και επενδύσεις σε τομείς που μέχρι χθες η χώρα μας απουσίαζε από τον χάρτη. Να σας θυμίσω τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα των data centers, όπου η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο βασικού παίκτη στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα κωδικοποιήσαμε και την όποια σχετική νομοθεσία για να άρουμε τη σύγχυση και την ανασφάλεια που δημιουργούσε η προηγούμενη κατάσταση στους υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές.

Προσθέσαμε νέες κατηγορίες στρατηγικών επενδύσεων σε σύγχρονους τομείς της οικονομίας (R&D, βιοτεχνολογία, ρομποτική κ.ά.) και νέες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων και για κατασκευή εγκαταστάσεων κινηματογραφικών παραγωγών-studios προκειμένου νέες οικονομικές δραστηριότητες να επωφεληθούν από το παρεχόμενο κίνητρο χωροθέτησης (ΕΣΧΑΣΕ). Προσθέσαμε κεφαλαιακά κίνητρα πέραν των προβλεπόμενων φορολογικών κινήτρων, ειδικές ρυθμίσεις για επενδύσεις που πραγματοποιούνται στις περιοχές απολιγνιτοποίησης και ειδικές προβλέψεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης και ελέγχου υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων».

Οσο για τις «συμπληρωματικές επενδύσεις», ο νόμος δεν έγινε πιο ευνοϊκός, τονίζει ο κ. Παπαθανάσης.

Πηγή: tovima.gr