Ο Νίκος Κομηνέας, δήμαρχος Αστυπάλαιας, και η Μαρία Κάμμα – Αλειφέρη, δήμαρχος Τήλου, μίλησαν στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις ελλείψεις των γιατρών στα ελληνικά νησιά αλλά και για τον τουρισμό.

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε η θερινή περίοδος για τον ελληνικό τουρισμό, αφού τουρίστες από κάθε γωνιά της γης έχουν ήδη αρχίσει να επισκέπτονται τη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, σε πολλά νησιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα προβλήματα διογκώνονται, καθώς το υγειονομικό προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ντόπιων και τουριστών.

Ένας γιατρός, χωρίς ειδικότητα στην Τήλο

H Μαρία Κάμμα – Αλειφέρη, δήμαρχος Τήλου, ανέφερε πως φέτος η τουριστική κίνηση στην Τήλο ήταν λιγότερη σε σχέση με πέρυσι.

«Κινείται ικανοποιητικά ο τουρισμός, δεν θα έλεγα όμως ότι πηγαίνει τόσο καλά όσο τα προηγούμενα χρόνια. Δουλεύουμε και με οργανωμένο τουρισμό, με πρακτορεία δηλαδή, όπου είμαστε περίπου στα ίδια ποσοστά με πέρυσι, αλλά στο ελεύθερο δεν είμαστε όπως ήμασταν.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι το θέμα της υγειονομικής κάλυψης των νησιών, το οποίο είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει. Μιλάμε για τον γιατρό. Στο νησί της Τήλου, όπως και σε όλα τα μικρά νησιά, δεν υπάρχει ειδικευμένος γιατρός. Ο μοναδικός γιατρός που υπάρχει σε αυτά τα νησιά είναι ένας οπλίτης, ένας φαντάρος δηλαδή, ο οποίος τελείωσε το πανεπιστήμιο, εκπληρώνει την στρατιωτική του θητεία και ταυτόχρονα κάνει και το αγροτικό του, χωρίς καν ειδικότητα. Για να μετακινηθείς σε άλλο νησί θα πρέπει να έχει καλό καιρό για να μπορεί να έρθει πλωτό ή να κάνεις προσευχή για να έχει διαθέσιμο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ».

Τρία διαμερίσματα για τη στέγαση των γιατρών στην Αστυπάλαια

Ο Νίκος Κομηνέας, δήμαρχος Αστυπάλαιας, από την άλλη μιλά για μία πολύ καλύτερη κατάσταση στην Αστυπάλαια και σε σχέση με τον τουρισμό αλλά και με την υγειονομική κάλυψη.

«Σε εμάς τα πράγματα κινούνται όπως και πέρυσι. Όσον αφορά τους ξένους είμαστε καλύτερα από πέρσι ενώ όσον αφορά τους Έλληνες υπάρχει μία μικρή διαφοροποίηση καθώς έχουμε εκλογές. Εμείς έχουμε ένα πολύ καλά εξοπλισμένο ιατρείο. Έχουμε γενικό γιατρό, έχουμε καρδιολόγο, έχουμε παιδίατρο. έχουμε νοσηλευτές. έχουμε μηχάνημα ακτινολογικό που βγάζεις ακτινογραφίες, μικροβιολογικό εργαστήριο και βεβαίως έχουμε και ασθενοφόρο με έναν οδηγό. Αυτό που πρέπει να σας επισημαίνω είναι ότι είμαστε στη φάση κατασκευής και τριών διαμερισμάτων στο περιφερειακό ιατρείο όπου εκεί θα μένουν οι υγειονομικοί γιατί δεν βρίσκουν στέγη εύκολα όταν έρχονται στην Αστυπάλαια».

Πηγή: tovima.gr