Οσο πλησιάζει η ημερομηνία τον τουρκικών Προεδρικών εκλογών στις 14 Μαΐου ο γερμανικός Τύπος συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Σε εκτενές ρεπορτάζ της η οικονομική εφημερίδα Ηandelsblatt επιχειρεί άλλη μια ανάλυση του πολιτικού προφίλ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μεταξύ άλλων παρατηρεί: «Σε μια δημοσκόπηση μετά τον σεισμό, ο Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP έπεσαν κάτω από το 30% της αποδοχής των ψηφοφόρων. Ο Ερντογάν, ο οποίος είναι Πρόεδρος εδώ και εννέα χρόνια και ο ισχυρότερος άνδρας της Τουρκίας εδώ και δύο δεκαετίες, δεν ήταν ποτέ λιγότερο δημοφιλής. Κι όμως, και σε αυτές τις εκλογές, θα μπορούσε να πείσει τους ψηφοφόρους».

Όπως παρατηρεί η Ηandelsblatt και αναμεταδίδει η Deutsche Welle, ο Ερντογάν ουσιαστικά όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να ενσαρκώνει την «αυτοεικόνα του τουρκικού έθνους» ως «περήφανου έθνους με εξωτερική επιρροή» και να εκπροσωπεί με άλλα λόγια τη «γεωπολιτική αναγέννηση της Τουρκίας».

Από την άλλη πλευρά, το ρεπορτάζ παρατηρεί ότι παρόλα αυτά ο Ερντογάν εμφανίζεται είναι «όλο και λιγότερο ικανός να μετατρέψει τις επιτυχίες της εξωτερικής πολιτικής σε αύξηση της δημοτικότητάς του». Καταλήγει  μάλιστα υπενθυμίζοντας ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 43% των ερωτηθέντων απάντησε ότι «ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές της 14ης Μαΐου. «Τον Δεκέμβριο, το ποσοστό αυτό ήταν 32%», αναφέρει η Ηandelsblatt.

Πηγή: tovima.gr