Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis θα παραμείνει στην ανατoλική Μεσόγειο για 90 ημέρες, ανακοίνωσε απόψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι «Α Χαμπέρ».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι θα εκδίδονται «τμηματικές» Navtex για την παραμονή του Ορούτς Ρέις στην ανατ. Μεσόγειο, που θα αφορούν την κάθε περιοχή ξεχωριστά και σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Όπως διευκρίνισε, οι πρώτες Navtex θα αφορούν έρευνες σε δυτικές περιοχές (σ.σ. περιοχές τουρκο-λιβυκού μνημονίου) και στο τέλος του 3μήνου το Ορούτς Ρέις θα πλησιάσει την (τουρκική) ηπειρωτική χώρα.

Αιτία πολέμου τα 12 μίλια στο Αιγαίο

Αιτία πολέμου χαρακτήρισε ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν ενοχλεί την Άγκυρα η επέκτασή τους στο Ιόνιο Πέλαγος.

«Η Ελλάδα ενεργεί όπως εκείνη θέλει όπου έχει δικαιώματα. Δεν μας αφορά αυτό. Ωστόσο, στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Επίθεση στην Ελλάδα

Στην συνέχεια, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας επιτέθηκε στην Ελλάδα για όλα τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών. Εξέφρασε την ενόχλησή του για την στρατιωτικοποίηση των νησιών, καθώς και για το κλείσιμο τουρκικών σχολείων στη Θράκη.

«Oι κινήσεις τους συνεχώς μας παρενοχλούν, δεν θα κάνουμε παραχωρήσεις σε τέτοιες ενέργειες. Όπως κάναμε τις απαραίτητες κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, έτσι γνωστοποιούμε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο αν υπάρξουν ενέργειες εναντίον μας», προειδοποίησε.

Παράλληλα, επιτέθηκε και στη Γαλλία τόσο για την κατάσταση στη Λιβύη όσο και για τη συνεχή της στήριξη στη χώρα μας.

Τέλος, ο Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε ότι είναι υπέρ της διπλωματίας, επισημαίνονται ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που αναγνωρίζουν το δίκαιο της Τουρκίας.

Πηγή: tovima.gr