«Είναι προφανές ότι αυτοδυναμία δεν μπορεί να υπάρξει…και τώρα αρχίζει και τα γυρνάει (σ.σ. ο κ. Μητσοτάκης) και δηλώνει ότι θα πάρει τη διερευνητική εντολή εάν έρθει πρώτο κόμμα η ΝΔ, άρα θα αξιοποιήσει βάσει του Συντάγματος το προνόμιο για να σχηματίσει κυβέρνηση» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας  αναφορικά με τις κυβερνήσεις συνερσε συνέντευξη που παραχώρησε στο Star.

Επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που λέει είναι πως δεν χρειάζονται δεύτερες και τρίτες κάλπες και έπειτα ανέφερε ότι «χρειάζονται συνεναίσεις».

«Εμείς λέμε ότι σε όλες τις σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχουν εκλογικά συστήματα απλής αναλογικής ή ισοτιμίας ψήφου υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων» εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

Εάν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα υπάρξει πολιτική αλλαγή

«Ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει πως εάν έρθει πρώτος ο κ. Μητσοτάκης θα είναι το κόμμα της ΝΔ αυτό που θα ακολουθήσει τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης γιατί το πρώτο κόμμα έχει βαρύνουσα σημασία» συμπλήρωσε ενώ ανέφερε πως εάν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα υπάρξει πολιτική αλλαγή και θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτικής συμμαχίας διότι το κόμμα απευθύνεται σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις.

Εξήγησε πως ο λόγος που προεκλογικά ειπώνονται διαφορετικά πράγματα είναι επειδή η διαδικασία της ψήφου είναι ανταγωνιστική.

«Εγώ δεν πιστεύω ότι μετά τις εκλογές, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα και υπάρξει δυνατότητα να προκύψει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, ότι θα έχει τη δυνατότητα το τρίτο κόμμα να θέσει τέτοιου είδους διλήμματα» πρόσθεσε.

«Όλα όσα προεκλογικά λέγονται θα είναι πολύ διαφορετικά από όλα όσα μετεκλογικά αποφασιστούν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τι είπε για τη κυβέρνηση ηττημένων

«Είμαι κάθετος στο ζήτημα αυτό, εδώ δεν κάνουμε μπακαλική, εδώ λέμε ότι είναι ζήτημα πολιτικής και ηθικής νομιμοποίησης. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν, εάν θέλουμε πολιτική αλλαγή στον τόπο, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με έναν τρόπο, να ηττηθεί η ΝΔ» δήλωσε απαντώντας στο ζήτημα της κυβέρνησης ηττημένων.

Πηγή: tovima.gr