Συνέντευξη στο Mega και στο Live News λίγο πριν το άνοιγμα της κάλπης, παραχώρησε  ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα (19/6). Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο ζήτημα της μειονότητας στη Ροδόπη, εξέφρασε τη διαφωνία του με την απομάκρυνση του κ. Κατραντζή από τα ψηφοδέλτια και τόνισε την ανάγκη να μην υπάρξει διαχωρισμός των πολιτών στην περιοχή.

Ακόμα μίλησε για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, και ξεκαθάρισε ότι οφείλει να διατυπώνει ερωτήματα για τις συνθήκες που οδήγησαν την τραγωδία και για τις τυχόν ευθύνες που βαραίνουν την πολιτική ηγεσία και όχι τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού. Ακόμα τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μία διαφορετική πολιτική στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, ενώ υπογράμμισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ «εμείς δεν θα αφήναμε ανθρώπους να πνιγούν».

Επέμεινε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν κρυφή ατζέντα, που σε αντίθεση με τις υποσχέσεις που διατυπώνονται το σχέδιό τους αφορά ιδιωτικοποιήσεις τόσο στο νερό, την ενέργεια όσο και στο ΕΣΥ, ενώ σημείωσε ότι σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που έχουν καταθέσει στην Κομισιόν προβλέπεται όχι αύξηση αλλά μείωση των δημόσιων δαπανών κατά 10%.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας, αν και είπε ότι αυτό που προέχει είναι να «δώσουμε βαρύτητα για το αποτέλεσμα της Κυριακής», είπε χαρακτηριστικά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ανανέωση… χθες, ανανέωση που αφορά και τα πρόσωπα και τον τρόπο που το κόμμα επικοινωνεί τις θέσεις του».

Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα της Ροδόπης, σημειώνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να τον παγιδεύσει με το σημείωμα της ΕΥΠ και τη διαρροή του σε ΜΜΕ. «Δεν πίστευα στα μάτια μου καθώς μέσα υπήρχαν πληροφορίες για βουλευτές της ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Ο Μητσοτάκης είχε ένα χαρτί στα χέρια του που αναφερόταν και στον δικό του υποψήφιο, για να το διαρρεύσει αποσπασματικά στον Τύπο, και να κουνάει το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ για εθνική εξαίρεση», είπε ο κ. Τσίπρας ο οποίος σημείωσε ακόμα ότι πρέπει να σταματήσει η εργαλειοποίηση της ΕΥΠ από τον πρώην πρωθυπουργό.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποσύρει τον Κατραντζή από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στη Ροδόπη είπε ότι είναι εσφαλμένος, καθώς δεν πρέπει να γίνεται στοχοποίηση της μειονότητας και υπενθύμισε ότι ούτε ο ίδιος ζήτησε ποτέ να παραιτηθεί.

Σε ερώτηση για το εάν το έγγραφο της ΕΥΠ ανέφερε σημαντικές πληροφορίες και για τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι προφανώς το συζήτησε μαζί τους.

«Μίλησα με τους υποψηφίους μας για τα όσα αναφερόταν στο σημείωμα της ΕΥΠ και ήταν ξεκάθαροι ότι αφορούσαν κυπατζίδικες προβοκάτσιες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Θα ήταν λάθος και ανευθυνότητα να αποσύρω τους υποψηφίους μας στη Θράκη, θέτοντας απέναντί μας την μουσουλμανική μειονότητα. Έτσι θα έτριβε τα χέρια του ο Ερνοτογάν. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Η χώρα θα υπάρχει και την επόμενη των εκλογών και είναι λάθος να ανοίξουμε πληγές», πρόσθεσε κατηγορώντας τη ΝΔ ότι έχει επιλέξει έναν ολισθηρό δρόμο.

Για το ναυάγιο της Πύλου

Σε σχέση με το ναυάγιο στην Πύλο ο κ. Τσίπρας είπε ότι νιώθω υποχρέωση να θέσω ερωτήματα για τις αντιφάσεις και για τυχόν ευθύνες που υπάρχουν για την τραγωδία οι οποίες εάν υπάρχουν βαραίνουν την ηγεσία που έδινε τις εντολές.

Η Ελλάδα υπήρξε συνώνυμο της ανθρωπιάς επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν περνούσαν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τα σύνορά μας, και ο απλός κόσμος τότε συμμετείχε και βοηθούσε. Η κατάσταση άλλαξε με τη συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας που υποχρέωνε την Ελλάδα να κρατά τον κόσμο στα νησιά.

«Εμείς δεν θα αφήναμε ανθρώπους να πνιγούν» σημείωσε. Διαφοροποίησε ακόμα τις συνθήκες στην ξηρά και στη θάλασσα, σημειώνοντας ότι στην ξηρά μπορείς να βάλεις κανόνες ενώ στη θάλασσα δεν μπορείς να κάνεις το ίδιος και πάντα πρέπει να έχεις γνώμονα να υπερασπίζεσαι την ανθρώπινη ζωή.

«Οι άνθρωποι αυτοί έδωσαν 5.000 ευρώ για να πάνε στον θάνατο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι χρειάζεται αλλαγή της πολιτικής της ΕΕ από το συνθήκη του Δουβλίνου 2 και να υπάρχουν ασφαλείς δίοδοι και να μοιραστεί η ΕΕ αναλογικά τις ευθύνες του μεταναστευτικού.

«Ο Μητσοτάκης θα ιδιωτικοποιήσει το νερό»

Σε σχέση με τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επαναφορά της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ υπό δημόσιο έλεγχο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι επιμένει ότι παρά τα όσα λέει ο κ. Μητσοτάκης θα ιδιωτικοποιήσει το νερό.

«Οι παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης δείχνει ότι προετοιμάζουν την ιδιωτικοποίηση», επεσήμανε. «Η ΝΔ έχει σχέδιο για ιδιώτη μέτοχο στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ», επέμεινε ο κ. Τσίπρας ευχόμενος ωστόσο ότι δεν θα γίνει.

«Ο Μητσοτάκης αναγκάζεται να συμβιβαστεί με την απόφαση του ΣτΕ και να υποχωρήσει καθώς υπήρξε πολύ μεγάλη κινηματική αντίδραση», είπε υπενθυμίζοντας τη μεγάλη συναυλία στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη είναι στρατηγική ιδιωτικοποιήσεων σε όλους τους τομείς, και αναφέρθηκε στο σύστημα Υγείας.

«Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που κατέθεσε η ΝΔ, αυτό το οποίο προβλέπεται δεν είναι αύξηση των δαπανών στο Δημόσιο είναι η μείωση κατά 10%. Δεν ισχύει σχεδόν καμία εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη. Όταν λέει 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ, μιλά στην ουσία για 10.000 αναπληρώσεις. Το διευκρίνισε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης», υπογράμμισε.

Αυτή τη στιγμή έχουμε 6.500 λιγότερους μόνιμους νοσηλευτές από το 2019 ενώ έχουμε περάσει και μια πανδημία. Γιατί τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε μόνιμες προσλήψεις, χωρίς να υπάρχει η τρόικα. Άρα είναι ζήτημα επιλογών να μην προσλαμβάνεις διασώστες του ΕΚΑΒ αλλά να προσλαμβάνεις 1.000 για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Για το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές

«Εξαιτίας της πανδημίας ήταν η μόνη κυβέρνηση που δεν είχε δημοσιονομικούς περιορισμούς από την είσοδο στην ΟΝΕ. Εμείς είχαμε υποχρέωση να μαζέψουμε 40 δισ. αυτοί να μοιράσουν 60 δισ. Έτσι φόρτωσαν το δημόσιο χρέος. Το γεγονός ότι οι αγορές μας δανείζουν με χαμηλό επιτόκιο έχει να κάνουμε ότι εμείς μαζέψαμε τα 40 δισ.»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αξιακή επιλογή της απλής αναλογικής. «Είχα ένα όραμα για το πώς μπορεί να αλλάξει το πολιτικό σύστημα. Το γεγονός ότι δεν βρήκαμε πρόσφορο έδαφος στις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις και ο κόσμος επέλεξε στην κάλπη να ψηφίσει αυτόν που προσέφερε κάποια σταθερότητα».

«Οι αιτίες του προηγούμενου κακού αποτελέσματος είναι πολλαπλές», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε εκλογές με ενισχυμένη αναλογική και τα διλήμματα είναι πιο μεγάλα.

Σε ερώτηση για το ποια θα είναι τα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα και για την παρατήρηση ότι λείπουν από την πρώτη γραμμή προβολής στην προεκλογική περίοδο πρόσωπα όπως ο κ. Τσκαλώτος, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:« Ο Τσκαλώτος εξακολουθεί να είναι στενός μου συνεργάτης. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανανεωθεί χθες, όχι αύριο. Ανανέωση και στα πρόσωπα και στην εκφορά πολιτικού λόγου».

Διακυβεύεται σήμερα αν θα έχουμε ένα ασύδοτο καθεστώς την επόμενη μέρα. Ο σχεδιασμός της ΝΔ είναι αυτός και χρειάζεται μια αντιπολίτευση ισχυρή που να τον κοιτά στα μάτια, ενώ είπε ότι η ΝΔ θέλει μία επτακομματική ή οκτακομματική Βουλή στη λογική του «διαίρει και βασίλευε», ενώ αρνήθηκε να πει περί «χαμένης ψήφου» λέγοντας χαρακτηριστικά «μακριά από μένα», αλλά καλώντας τέλος τους πολίτες να ενισχύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: tovima.gr