Τον επόμενο μήνα ο Κάρολος θα στεφθεί και επίσημα βασιλιάς της Αγγλίας και το παλάτι σιγά- σιγά αποκαλύπτει λεπτομέρειες της τελετής της στέψης.

Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλούν οι πολυτελείς άμαξες που θα αναλάβουν τις μετακινήσεις του βασιλικού ζεύγους πριν και μετά τη στέψη.

Η άμαξα που θα μεταφέρει τον Κάρολο και την Καμίλα στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στις 6 Μαΐου θα είναι αυτή του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου.

«Είναι η πρώτη φορά που αυτή η άμαξα χρησιμοποιείται σε μια στέψη. Παραδόθηκε στη βασίλισσα Ελισάβετ το 2014 και χρησιμοποιήθηκε για τα εγκαίνια του κοινοβουλίου εκείνο το έτος, και σε κάποιες περιπτώσεις στη συνέχεια. Αλλά, φυσικά, δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να χρησιμοποιηθεί σε μια τόσο ιστορική και σημαντική περίσταση», σημείωσε επιμελήτρια της Βασιλικής Συλλογής.

Η άμαξα για τα 60 χρόνια της Ελισάβετ στο θρόνο είναι καλυμμένη με περισσότερα από 400 φύλλα χρυσού και έχει πάνω της κομμάτια ξύλου από το σκάφος «Μαίρη Ρόουζ», τη ναυαρχίδα του στόλου του βασιλιά Ερρίκου του 8ου που βυθίστηκε το 1545.

Στο σκαρί της βασιλικής άμαξας υπάρχουν κομματάκια ξύλου από τη μηλιά του Ισαάκ Νεύτωνα κάτω από την οποία εμπνεύστηκε τη θεωρία της βαρύτητας.

Το μήκος της καρότσας ξεπερνά τα πεντέμισι μέτρα, έχει ύψος περίπου τρία μέτρα, ζυγίζει πάνω από τρεις τόνους και την σέρνουν έξι άλογα.

Μετά την στέψη θα βασιλικό ζευγάρι θα επιβιβαστεί στην χρυσή άμαξα Γκολντ Στέιτ που κατασκευάστηκε το 1762.

Έχει μήκος 7 μέτρα, ύψος 3,6 μέτρα, βάρος τέσσερις τόνους και την τραβούν οκτώ άλογα.

Είναι η άμαξα που χρησιμοποιήθηκε σε κάθε στέψη της μοναρχίας, όμως το 2018 η Ελισάβετ παραπονέθηκε και περιέγραψε φρικτό το ταξίδι της από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Αβαείο του Ουέστμινστερ.

«Είναι η δεύτερη παλαιότερη εν λειτουργία άμαξα σε αυτή τη χώρα. Κατασκευάστηκε το 1762, γεγονός που την καθιστά μία απίστευτα παλιά άμαξα στον κόσμο. Υπάρχουν πολύ λίγες μοναρχίες που έχουν διατηρήσει εν λειτουργία άμαξες τόσο παλιές», ανέφερε επιμελήτρια της Βασιλικής Συλλογής.

Φυσικά υπάρχουν και άλλες βασιλικές άμαξες, όμως αυτές οι δύο είναι οι πιο εντυπωσιακές.

Άλλωστε ο Κάρολος θα χρησιμοποιήσει την νεότερη άμαξα του στόλου πριν τη στέψη και την παλαιότερη μετά τη στέψη.

Πηγή: tovima.gr