Πρωταθλητισμό στις απώλειες κάνουν οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας της χαμηλής κατανάλωσης που προκάλεσαν τα απόνερα των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Ο τζίρος του Μαΐου είναι απογοητευτικός, αν και ήταν ο μήνας που ξεκίνησε σταδιακά το άνοιγμα της οικονομίας, με τη βουτιά να ανέρχεται στο 27%, ενώ οι απώλειες εσόδων έφτασαν σχεδόν τα 6 δισ. ευρώ.

Πάντως, σε ανάλυση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας,  τονίζεται ότι με την  επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων τον Μάιο, η ανταπόκριση της ζήτησης ήταν θετική, παρά τις αρχικά δυσοίωνες εκτιμήσεις.  Τα συμπεράσματα της ΕΣΕΕ αφορούν στον κύκλο εργασιών των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, δεδομένου μάλιστα ότι ήταν ο πρώτος μήνας της σταδιακής επανέναρξης της λειτουργίας συγκεκριμένων κατηγοριών εμπορικών καταστημάτων.

Δεν γίνεται, βέβαια, λόγος για επαναφορά στην κανονικότητα, καθώς δεν έχουν ακόμη εκτιμηθεί οι πολυδιάστατες επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά σε κάθε περίπτωση εκπέμπεται ένα θετικό μήνυμα για την προσπάθεια ανάκαμψης του κλάδου.  Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το επόμενο χρονικό διάστημα είναι το πλέον κρίσιμο για την εξαγωγή συμπερασμάτων στο εμπόριο, καθώς θα έχει καταγραφεί ο αντίκτυπος της πανδημίας και στον τουριστικό τομέα.

Να σημειωθεί πως η κατανάλωση κυρίως λόγω των χαμηλών πτήσεων στον τουριστικό κλάδο,  ο οποίος αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ. Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν στα 613,7 εκατ. ευρώ, από 2,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι και 2,5 δισ. ευρώ το 2018.

Τζίρος σε απόλυτα νούμερα
(τα στοιχεία αφορούν μόνο επιχειρήσεις με Διπλογραφικά βιβλία)

  • Απρίλιος 2019 (όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις): 7,94 δισ. ευρώΜάιος 2019 (όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις): 8,12 δισ. ευρώ
  • Απρίλιος 2020 (ηλεκτρονικές πωλήσεις επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου σε αναστολή → 165,73 εκατ. ευρώ + φυσικές και ηλεκτρονικές
  • Πωλήσεις εμπορικών επιχειρήσεων που λειτούργησαν κανονικά στην καραντίνα): 5,67 δισ. ευρώ
  • Μάιος 2020 (φυσικές και ηλεκτρονικές πωλήσεις επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου που επαναλειτούργησαν → 423,23 εκατ. ευρώ + φυσικές και
  • Ηλεκτρονικές πωλήσεις εμπορικών επιχειρήσεων που λειτούργησαν κανονικά στην καραντίνα): 6,57 δισ. ευρώ.

Απώλειες σε Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία

Για το σύνολο των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 65 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 2,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2019, που είχε ανέλθει σε 66,9 δισ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών, μεταξύ του πρώτου τριμήνου 2020 και του πρώτου τριμήνου 2019, παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (14,9%), ενώ τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δημόσια Διοίκηση και Άμυνα, Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση (0,5%).

Για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας (με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων)  ο κύκλος εργασιών τον Μάιο 2020 ανήλθε σε 15,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 27,1% σε σχέση με τον Μάιο 2019, που είχε ανέλθει σε 21,55 δισ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 88,7% τον Μάιο 2020 σε σύγκριση με τον Μάιο 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης ενώ τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες (1,2%).

Πρωταθλητές πτώσης οι επιχειρήσεις του κλάδου των Καταλυμάτων

Ακόμα χειρότερη ήταν η κατάσταση για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας (και επίσης τηρούν διπλογραφικά βιβλία). Όπως προκύπτει για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 709.442 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 55,8% σε σχέση με τον Μάιο 2019, οπότε είχε διαμορφωθεί σε 1.605.798 χιλ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη μείωση κατά 97,2% κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του κλάδου των Καταλυμάτων, ενώ τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Λιανικού Εμπορίου, εκτός από το Εμπόριο Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσικλετών (14,9%).

Πηγή: tovima.gr