Η Αστυνομία του Λονδίνου έθεσε σε διαθεσιμότητα σήμερα έναν αστυνομικό, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, αφότου είδε το φως της δημοσιότητας ένα βίντεο όπου εμφανίζεται εκείνος να γονατίζει πάνω στο κεφάλι και τον λαιμό ενός μαύρου υπόπτου.

«Ορισμένες από τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν μού προκαλούν μεγάλη ανησυχία – δεν διδάσκονται στην αστυνομική εκπαίδευση», είπε ο υπαρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Στιβ Χάουζ. Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, δήλωσε επίσης «εξαιρετικά ανήσυχος» για το περιστατικό αυτό.

«Το βίντεο που είδα σήμερα και κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εξαιρετικά δυσάρεστο», υπογράμμισε.

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της για το Ανεξάρτητο Γραφείο Αστυνομικής Συμπεριφοράς (IOPC), που θα αποφασίσει αν θα διεξάγει έρευνα ή όχι. Πάντως, το IOPC ανέφερε στον Guardian ότι οι αστυνομικοί δεν πρέπει να πιέζουν στον λαιμό, εκτός και αν πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνο ύποπτο.

Το βίντεο που θυμίζει το περιστατικό με τον Τζορτζ Φλόιντ

Το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Πέμπτης στο βόρειο Λονδίνο.

Στο βίντεο ο μαύρος άνδρας, που έχει πέσει στο έδαφος και είναι δεμένος με χειροπέδες, καθώς δύο αστυνομικοί προσπαθούν να τον ακινητοποιήσουν.

Ο ένας από τους δύο αστυνόμους – που είναι λευκός – έχει το γόνατό του στο λαιμό του υπόπτου για αρκετά δευτερόλεπτα. Με το χέρι του, πιέζει το κεφάλι του άνδρα κάτω.

Πλήθος μαζεύεται γύρω τους και φωνάζει στους αστυνόμους να σταματήσουν.

Με τη σειρά του ο άνδρας φωνάζει ότι είναι αθώος: «Φύγε από πάνω από τον λαιμό μου. Δεν έκανα τίποτα».

Ο άλλος αστυνομικός, ασιατικής καταγωγής, που ήταν παρών στο περιστατικό δεν τέθηκε σε διαθεσιμότητα, αλλά δεν είναι προσωρινά σε ενεργό δράση.

Πηγή: tovima.gr