Δεν πάει ένας μήνας που ο  υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε ευρεία σύσκεψη φορέων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είχε αναφερθεί σε μια πλημμυρίδα αιτήσεων για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ που εάν υλοποιηθούν η Ελλάδα θα μπορεί να καλύψει με πράσινη ενέργεια πολλαπλάσιο των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια.  Ωστόσο, παραμένουν πολλά «αγκάθια» που καθυστερούν τις διαδικασίες και γι΄ αυτό σύντομα, πιθανώς και αύριο, το υπουργείο θα προωθήσει  στη Βουλή σειρά τροπολογιών οι οποίες, όπως ανέφερε ο υπουργός, μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίας της Βουλής, θα προβλέπουν ότι:

  • η Τιμή Αναφοράς σταθμών ΑΠΕ θα διασφαλίζεται με βεβαίωση από τον παραγωγό ΑΠΕ για την ολοκλήρωση του έργου και όχι με την ηλέκτριση του έργου.  Όπως εξήγησε ο υπουργός, με την προωθούμενη ρύθμιση θα δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς ΑΠΕ να βεβαιώνουν οι ίδιοι σε συνεργασία με ιδιώτη πιστοποιημένο μηχανικό του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) την ολοκλήρωση του έργου τους, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των υπηρεσιών του ΔΕΔΔΗΕ και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.  Δηλαδή ένα είδος outsourcing.
  • παρατείνεται έως τις 31 Οκτωβρίου 2020 η προθεσμία για την καταβολή του οφειλόμενου Τέλους Διατήρησης για τις Άδειες Παραγωγής για τα έτη 2017-2019, λόγω της οικονομικής συγκυρίας και των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία. Έως τις 20 Ιουλίου οπότε έληξε η προηγούμενη προθεσμία είχε καταβληθεί το τέλος διατήρησης για 538 Άδειες Παραγωγής συνολικής ισχύος 9 GW (σε σύνολο 900 αδειών ισχύος 13 GW). H παράταση δίνεται για λόγους διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας, δεδομένου ότι η μη καταβολή του Τέλους οδηγεί σε αυτοδίκαια παύση των αδειών.
  • προβλέπεται δυνατότητα παράτασης ενός έτους για τις οριστικές προσφορές σύνδεσης και τις άδειες εγκατάστασης των μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών που εγκαθίστανται στις περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Κορινθίας και Φθιώτιδας περιοχές που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό».

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας τον Σεπτέμβριο σε συνέδριο του Economist στην Αθήνα, αναφερόμενη στο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ  είχε επισημάνει ότι σήμερα ωριμάζουν έργα ΑΠΕ 26 GW, έργα 35 GW έχουν αιτηθεί άδειας, ενώ υπάρχουν άλλα 5 GW σε μικρά έργα που συνδέονται στο δίκτυο και 10 GW μεγάλων έργων ως στρατηγικές επενδύσεις. «Μιλάμε συνολικά  για 11.000 έργα, όλων των τεχνολογιών και των μεγεθών, για συνολικά 76 GW, για επενδυτικό ενδιαφέρον που υπερκαλύπτει τις ανάγκες του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα  σε αναλογία περίπου 10 προς 1. Και είμαστε ακόμα στην πρώτη χρονιά της δεκαετίας», είχε τονίζει η ίδια, προσθέτοντας ότι ο κύκλος αδειών που θα ανοίξει εντός του 2020 προβλέπεται να προσελκύσει κι άλλο ενδιαφέρον. Σήμερα περίπου 10,5 GW από ΑΠΕ βρίσκονται σε λειτουργία.

Επιταχύνονται οι αποκρατικοποιήσεις   

 Με τις τροπολογίες που θα καταθέσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρυθμίζονται και θέματα που αφορούν τις «ενεργειακές» ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη (ΛΑΡΚΟ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών). Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, πρόκειται για «τεχνικές παρεμβάσεις για να ολοκληρωθεί μια ήδη γνωστή και εφαρμοζόμενη πολιτική, που είχε παρουσιαστεί ούτως ή άλλως ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και έχει εξειδικευθεί με προηγούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις».  Ειδικότερα: 

1. Επιταχύνεται η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς παρέχεται στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) η εξουσιοδότηση να εκδώσει άμεσα την απόφαση για το Ρυθμιζόμενο Έσοδο του Διαχειριστή.  Ειδικότερα, προβλέπεται έως τις 31 Οκτωβρίου 2020, δυο μήνες πριν την έναρξη της ρυθμιστικής περιόδου 2021-2024, να εκδοθεί η απόφαση της ΡΑΕ για την μεθοδολογία υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου του Δικτύου. Λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που χρειάζεται για την υποβολή και αξιολόγηση όλων των στοιχείων για το Ρυθμιζόμενο Έσοδο και συνολικά για το Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου για την περίοδο 2021-2024, προβλέπεται η έκδοση της Ρυθμιστικής Απόφασης Διανομής για την τετραετία έως  τις 31 Μαρτίου 2021, με αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2021. Περαιτέρω, δίνεται η ευελιξία στη ΡΑΕ να καθορίσει νωρίτερα (και μέχρι 31.12.2020) με απόφασή της, κατόπιν εισήγησης του ΔΕΔΔΗΕ, ειδικά την παράμετρο που αφορά την απόδοση κεφαλαίου.

2. Προβλέπεται απαγόρευση μεταβίβασης των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών και των θυγατρικών της (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ) για χρονικό διάστημα 5 ετών από την απόκτησή τους. Με τη ρύθμιση επιδιώκεται να διασφαλιστεί ότι ο προτιμητέος επενδυτής θα διατηρήσει την κυριότητα των μετοχών και θα υλοποιήσει τα προγράμματα ανάπτυξης των διαχειριστών δικτύων διανομής φυσικού αερίου για περίοδο πενταετίας, συμβάλλοντας στην επέκταση του δικτύου και τη συνέχεια της υπηρεσίας προς όφελος του καταναλωτή. Διευκρινίζεται ότι δεν θα απαγορεύεται η μεταβίβαση των μετοχών αυτών εντός του ίδιου ομίλου, ούτε η μεταβίβαση των μετοχών του ίδιου του αγοραστή της ΔΕΠΑ Υποδομών σε τρίτο πρόσωπο. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, στόχος είναι να γίνει σαφές ότι ο όποιος επενδυτής δεν θα μπορεί να αρχίσει να πουλάει αυτό που θα έχει αγοράσει την επόμενη ημέρα. «Δεν μας ενδιαφέρει να βρούμε ευκαιριακούς επενδυτές αλλά επενδυτές οι οποίοι θα ασχοληθούν με τη ΔΕΠΑ Υποδομών θεσμικά και υπεύθυνα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

3.Ανοίγει ο δρόμος του διπλού διαγωνισμού για τη ΛΑΡΚΟ μετά την έκδοση της διαιτητικής απόφασης που αποφάνθηκε ότι το Μεταλλευτικό Συγκρότημα της Λάρυμνας ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Αποσαφηνίζονται διαδικαστικά ζητήματα, ιδίως για λόγους συντονισμού των διαγωνισμών που διεξάγει το Ελληνικό Δημόσιο και ο Ειδικός Διαχειριστής. Προβλέπεται ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορεί να ανατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός που θα διενεργήσει το Ελληνικό Δημόσιο και να προσδιοριστούν οι όροι της συνεργασίας μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ-Δημοσίου και της σύμπραξης του Ειδικού Διαχειριστή. Στόχος είναι να προχωρήσουν οι δύο διαγωνισμοί με παράλληλες ενέργειες των συναρμόδιων υπουργείων, του Ταμείου και του Ειδικού Διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ. Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, «Στη ΛΑΡΚΟ μπαίνουμε στην τελική ευθεία, καθώς στόχος είναι η διαγωνιστική διαδικασία να ξεκινήσει εντός του μήνα».

Τέλος, με τροπολογία η έναρξη λειτουργίας των νέων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας (Target Model),  ξεκινά την 1η Νοεμβρίου ως προς υφιστάμενες υποχρεώσεις των συμμετεχόντων στην αγορά προς την Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ ΑΕ).  Με την προτεινόμενη ρύθμιση, διατηρείται και μετά την 1η Νοεμβρίου η ισχύς των διατάξεων του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας που αφορούν στην εκκαθάριση και τον διακανονισμό συναλλαγών και στην κάλυψη του συνόλου των χρηματικών υποχρεώσεων των συμμετεχόντων στο πλαίσιο του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (ΗΕΠ) ώστε να μπορούν να γίνουν -και μετά την ημερομηνία έναρξης του Target Model– όλες οι απαραίτητες ενέργειες  για την οριστική διευθέτηση του συνόλου των οικονομικών υποχρεώσεων που απορρέουν από τη λειτουργία του ΗΕΠ μέχρι την παύση του.

 

Πηγή: tovima.gr