Στην αιχμή του πιο σφοδρού και θανατηφόρου επιδημικού κύματος, «η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα, όχι ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να σωθούν ζωές, αλλά την αλλαγή στον τρόπο καταγραφής των θανάτων από covid-19 από τον ΕΟΔΥ!», δήλωσε ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Aνδρέας Ξανθός, για την αλλαγή του τρόπου καταγραφής θανάτων από κορωνοϊό.

Ο κ. Ξανθός τόνισε πως, ανεξάρτητα από οποιοδήποτε πρόσχημα, αυτή η αλλαγή σε αυτή τη φάση, θα έχει ως  αποτέλεσμα την επιδείνωση του κλίματος καχυποψίας και δυσπιστίας στην κοινωνία και την ενίσχυση της συνωμοσιολογικής ρητορικής  των αντιεμβολιαστών.

Και προσέθεσε πως η χώρα μας, μέχρι τώρα, ακολουθούσε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς κοινή ευρωπαϊκή γραμμή από το ECDC δεν υπάρχει. «Δεν αντιλαμβανόμαστε λοιπόν το λόγο να υιοθετήσουμε τώρα άλλη μεθοδολογία ταυτοποίησης των σχετιζόμενων με τον SARS-CoV-2 θανάτων. Η οποία – εντελώς τυχαία – θα οδηγεί σε υποδήλωση (κατά 20%) των ημερήσιων απωλειών», υποστήριξε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντί να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ΕΟΔΥ στην επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας, αντί να ενισχυθεί η διαφάνεια και η δημόσια πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα, αντί να οργανωθεί μια επιστημονικά τεκμηριωμένη και πιο αποτελεσματική παρέμβαση στην κοινότητα και στις εστίες υπερμετάδοσης «και, φυσικά, αντί να επιστρατευτούν επειγόντως όλες οι διαθέσιμες υγειονομικές δυνάμεις, για να αντέξει το ΕΣΥ και οι άνθρωποί του», υπογράμμισε ο κ. Ξανθός, «η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την επικοινωνιακή διαχείριση της υγειονομικής τραγωδίας που βιώνει η χώρα».

«Δεν είναι μόνο ‘μοιραίοι και άβουλοι αντάμα’. Βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια εμπιστοσύνη προς την Πολιτεία και τους θεσμούς της και, κατά συνέπεια, τη Δημόσια Υγεία», κατέληξε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr